Veessen

Veessen is een klein dorp en ligt prachtig aan een grote meander van de IJssel, is onderdeel van gemeente Heerde en ligt ook op de Veluwe. 

IJssel

Veessen ligt aan de mooie rivier de IJssel. De IJssel is 127 km lang en is een aftakking van de Rijn en wordt vaak omschreven als de mooiste rivier van Nederland. De unieke riviernatuur met uiterwaarden in de IJsselvallei tot de polders in de IJsseldelta en rijke cultuurhistorie met Hanzensteden, IJsselhoeven en IJssellinie maken dat de IJssel de “mooiste rivier” titel meer dan verdient. Lees meer

Hoogwatergeul

De hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld is een prestigieus project dat in het kader van Ruimte voor de Rivier in 2017 is opgeleverd. Het wordt ook wel “de Deltawerken van de Veluwe” genoemd! Op de Hoogwatergeuldijken zijn fietspaden aangelegd en over die paden, door het dorp en langs de IJssel loopt het klompen(wandel)pad het Elsvoorderpad. Lees meer over de IJssel en de hoogwatergeul. 

Kozakkenveer en Kozakkenhaven

In de haven van Veessen, in een zijarm van de IJssel, kan je aanleggen met je boot na het varen op de IJssel. In de haven is een ruime parkeerplaats met 10 camperplaatsen. Je kampeert hier onder de "Mölle van Bats" zoals de prachtige Stellingmolen uit 1779 heet. Heb je zelf geen boot en wil je per fiets of te voet naar de overkant? Neem dan het Kozakkenveer, dat vaart van april tot november! Deze vertrekt vanuit de haven. 

Met kids naar Veessen

Heen en weer met het Kozakkenveer is erg leuk met kids, aan de overkant in Den Nul is namelijk een mooie uitkijktoren en natuurgebied de Duursche Waarden!
In Veessen is een natuurlijke speelplek achter camping de Tesseplekke en die is vrij toegankelijk. Plons in de modderpoel, kruip over boomstammen en door tunnels en ontdek op een speelse wijze wat je van de natuur kan leren op deze plek! Meer info

De Kozak bij Veessen

Veessen staat bekend als "het kozakkendorp". Aan deze bijnaam ligt een geschiedenis ten grondslag, die het dorp verbindt met de Basjkieren, een nomadisch volk van boogschietende ruiters uit het steppengebied aan de voet van de Oeral. Het beeld van de Kozak herinnert aan deze episode. De komst van de Kozakken ruim 200 jaar geleden en hun schipbrug over de IJssel zou de bevrijding van Nederland bespoedigen, dat gebukt ging onder de heerschappij van Napoleon. Lees meer

Toeristen Informatie Punt

Nog meer informatie over de mooiste plekken van Veessen, evenementen en activiteiten? Bezoek dan het gezellige winkeltje Bats! Aan de dijk naast de molen (parkeren doe je iets verderop in de Kozakkenhaven) vind je deze bijzondere winkel boordevol cadeau artikelen, woonaccessoires, 2e hands kleding en kan je er terecht voor koffie, thee wat lekkers en dus met veel toeristische informatie. 

Fietsen

Op de fiets kan je nog meer ontdekken! De IJsselvallei en de Veluwe liggen in Heerde een paar trappen van elkaar verwijderd en met het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk vind je altijd de weg!  

 

LEES MEER