Landgoed Petrea

Landgoed Petrea telt maar liefst een 460 hectare en is nu eigendom van het Geldersch Landschap en Kasteelen. Ooit was het eigendom van de Hertog van Gelre. Het kent door de ligging tegen de Woldberg, grote hoogteverschillen. Heuvels in het gebied dragen de namen Witte Berg, Hooge Berg en de Filipsberg.

De woeste heidevelden werden in 1850 gekocht door de weerkundige Chirstophorus Buys Ballot. Hij liet een deel van de gronden ontginnen en er de boerderij 'Petrea' bouwen. Een naam die afgeleid is van het Griekse 'petra' ofwel rots. Buys Ballot heeft ook geprobeerd er stenen te bakken van het aanwezige leem. Op de heide zijn nog steeds de resten van vervallen steenovens te vinden. Later werden grote delen van het 'Petrea' bebost. Aan de meest oostelijke kant van 'Petrea' is fraai, heuvelachtig heidegebied in stand gebleven. Het heeft in de volksmond de naam 'Klein Zwitserland'.

In 1903 kocht J.E. Van der Meulen het landgoed. Zijn zoon zorgde vooral voor de bebossing van de grote delen van de heidevelden. Deze liet in 1968 het landgoed na aan het Gelders Landschap. In het bos zijn bijzondere vogelsoorten te vinden als de zwarte mees en het vuurgoudhaantje. Er broeden veel roofvogels en ook de zwarte en groene specht hebben er hun leefgebied. Ook wild in de vorm van wilde zwijnen en reeën is royaal aanwezig terwijl ook de boommarter er voor komt. 'Petrea' maakt ook deel uit van de ecologische verbindingszone Hattemer Poort en is voor het wild ontsloten door een ecoduct over de A50.

Vanaf de parkeerplaats Wapenvelder Zand zijn twee wandelroutes uitgezet en het Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert er regelmatig bijzondere wandelingen. In de winter kan je midwinterhoornblazers horen op Klein Zwitserland. 
Op deze pagina vind je wandelroutes om te downloaden. De wandelingen starten bij de parkeerplaats aan de Wapenvelderzandweg.

Wandelen

Ontdek de leukste routes, trek je wandelschoenen aan en ga erop uit! Korte ommetjes en lange klompenpaden lopen door bossen, tussen paarse heide en langs oevers van de IJssel. Wandelaars hebben keuze uit een groot aantal routes in Heerde!

 

LEES MEER