Sprengen, beken en watermolens

In Heerde en omgeving bevindt zich een prachtig sprengenlandschap. Dit landschap wordt nog steeds gedomineerd door elementen, die verre voorvaderen hebben aangelegd. Zij hebben in de zestiende en zeventiende eeuw het sprengensysteem gegraven, dat een zuiver economisch doel heeft gediend. Eeuwenlang  zijn molens aangedreven met waterkracht. Het stelsel van deze sprengenbeken is nog grotendeels aanwezig. Dit door mensenhand ontstane landschap, met een grote ecologische en cultuurhistorische waarde, is ook van praktische betekenis. Het beekwater voedt de waterturbine van de molen van Volkers en de gracht rondom kasteel Vosbergen.

Heerde kent twee beeksystemen. De Heerder beken die bestaan uit drie lopen, die worden aangeduid als de Noordelijke, Middelste en Zuidelijke Heerderbeek. Aan de zuidkant de drie Horsthoekerbeken. Tegenwoordig ook eenvoudig de Noordelijke, Middelste en Zuidelijke Horsthoekerbeek genoemd.

Langs de sprengen en beken kunt u prachtig wandelen en fietsen. De Stichting tot Behoud van de Veluwse Sprengen en Beken geeft gidsen, kaarten en boeken uit met veel informatie over de bijbehorende natuur, het landschap en de cultuurhistorie.