Varen op de IJssel

Varen op de mooiste rivier van Nederland... de IJssel is 127 km lang dus je kan het zelf in 1 dag doen, maar het is veel leuker om er een paar dagen over te doen! Je passeert mooie uiterwaarden en historische Hanzensteden, IJsselhoeven en de IJssellinie. Lees hier meer over de IJsselvallei bij Heerde

Jachthaven in Veessen

Langs de IJssel bevinden zich veel jachthavens, ook in de gemeente Heerde hebben we een haven, want in Veessen vind je de Kozakkenhaven. De haven bevindt zich in de Hank, een afgesneden rivierbocht.
Bij de haven ligt een molen, de Mölle van Bats, met een stoom, waarin het winkeltje Bats! is gevestigd. Daarnaast bevinden zich er een camperplaats, Hotel Garni-Restaurant IJsselzicht, Camping IJsselhoeve en Brasserie Huize Ruys. En aan de dijk zit de sociale buurtwinkel Koek en Ei wat ook een Toeristen Info Punt is. Bij Koek en Ei kan je boodschapjes doen en een echte Kozakkenkoek kopen. 
Een plek reserveren of meer informatie over de Kozakkenhaven? Lees meer op kozakkenhaven.nl. Alle havens aan de IJssel vind je op de website van Visit Hanzesteden.  

Boottocht op de IJssel

Heerde ligt aan de IJssel, tussen Zwolle en Deventer. Dit traject kan je per boottocht beleven met Rederij Keur. Dichtbij Heerde ligt het mooie hanzestadje Hattem, waar Rederij Hattem rondvaarten verzorgd. 

Kanoën

Kanoën op de IJssel is voor de gevorderde kanoër een prachtige ervaring! Heb je zelf geen kano en wil je het eens proberen? Ga dan kanoën of kajakken op de rustige wetering of op het kanaal. Je kan kano's huren in Wapenveld. Lees hier meer over kanoën in Heerde

Pontjes

In Veessen kan je met het Kozakkenveer naar de overkant, daar bevinden zich de Duursche waarden. Een natuurlijk gebied met oude steenovens met een pijp, die je in de wijde omtrek kan zien. Er is ook een uitkijktoren. Daarnaast is er iets verder stroomopwaarts een pont tussen Vorchten en Wijhe. Dit is een autoveer. Op het Kozakkenveer kan je alleen met de fiets of lopends over. Lees hier meer over de pontjes

Apeldoorns kanaal

Op het Apeldoorns Kanaal kan niet met een jacht gevaren worden. In het 5e pand (het stuk bij Heerde en Wapenveld) mag er gemotoriseerd gevaren worden tot 6 kilometer per uur. Na 1 januari 2022 is alleen elektrisch varen nog toegestaan.