De IJssel, boeiende grens van Heerde

De IJssel is een aftakking van de Rijn en wordt beschreven als de mooiste rivier van Nederland. De IJssel is 127 km lang. De unieke riviernatuur met uiterwaarden in de IJsselvallei tot de polders in de IJsseldelta en rijke cultuurhistorie met Hanzensteden, IJsselhoeven en IJssellinie maken dat de IJssel de “mooiste rivier” titel meer dan verdient.

De oostelijke grens van de gemeente Heerde wordt gevormd door de IJssel. Deze aftakking van de Rijn is vooral belangrijk voor de kern Veessen. Het dorp ligt prachtig aan een grote meander van deze rivier. Waar een rivier is, zijn ook uiterwaarden en die zijn hier buitengewoon boeiend. Cultuurhistorische landschapselementen, statige IJsselhoeven, het roodbonte MRIJ-vee maar ook ooievaars en talrijke soorten weide- en watervogels zorgen er voor dat het oog heel veel te zien krijgt.

Met je voeten in de IJssel

Staatsbosbeheer heeft tien mooie locaties langs de IJssel uitgezocht die via een gemarkeerd paadje te bereiken zijn. Op de oever zijn grote zitstenen geplaatst, waarvandaan je een prachtig uitzicht op de rivier hebt. Je kunt afdalen naar de waterkant, je schoenen uitdoen en daadwerkelijk met je voeten in de IJssel staan. In de Vorchterwaarden vind je deze plek: 2 kilometer ten noordoosten van Veessen aan de IJsseldijk. Je kan ook het Elsvoorderpad volgen ernaar toe. 

Haven

De rivier heeft ook gezorgd voor een eigen haven voor de gemeente Heerde: de Hank, een afgesneden rivierbocht. Vroeger, toen de schepen kleiner waren, was het een vlucht- en overwinteringshaven. Door de haven, nu Kozakkenhaven geheten, heeft Veessen een rivierfront waarin de mölle van Bats een prominente plaats inneemt.

Pontjes

Om de IJssel over te steken en de Veluwe te verbinden met Salland, zijn er twee veerponten. Het eerste is het professionele Wijhese veer tussen Vorchten en Wijhe. Oude documenten tonen aan dat er al in 1379 een overzetplaats was. Het huidige pontveer vormt een belangrijke schakel voor met name het personenvervoer tussen de beide plaatsen en dus tussen Gelderland en Overijssel.

Het tweede veer is het Kozakkenveer. Het Kozakkenveer wordt volledig gerund door vrijwilligers. Zij zetten zomers tienduizenden fietsers over tussen Veessen en het natuurgebied Duursche waarden in Overijssel. Het Kozakkenveer vaart van 1 april t/m oktober.

Fietsen

Op de fiets kan je nog meer ontdekken! De IJsselvallei en de Veluwe liggen in Heerde een paar trappen van elkaar verwijderd en met het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk vind je altijd de weg!  

 

LEES MEER