Schaatsen

Ondergelopen uiterwaarden en weilanden, ijsbanen en koek & zopie. Op de Noord Veluwe houden we van het oerhollandse schaatsen op natuurijs!

Zodra het kwik onder 0 schiet, stijgt de schaatskoorts ook in Heerde, Veessen, Vorchten en Wapenveld. Hieronder geven we een overzicht van natuurijsbanen, zodat je zelf kan kijken of deze open zijn als het vriest.

Ijsclub Vosbergen in Heerde

Naast het idyllische kasteeltje op Landgoed Vosbergen ligt een grote schaatsweide die in het najaar onder water wordt gezet door de vele leden van IJsclub Vosbergen. Verlichting, muziek en gezelligheid mag je hier verwachten. Het is een grote vierkante baan, dus er worden meerdere banen gemaakt zodat je hier goed met het hele gezin kan oefenen en snelle rondjes kan schaatsen. IJsclub Vosbergen houdt op hun website de ijsdikte bij en geeft daar ook aan wanneer ze open zijn voor schaatsen.

 • Locatie: Vosbergerweg in Heerde, nabij huisnummer 40.
 • Openingstijden: Als de conditie van het ijs en de weersomstandigheden het toelaten is de ijsbaan dagelijks geopend van 13.30 uur tot 21.00 uur. Wie reeds 's ochtends de ijzers wil onderbinden is ook welkom, maar er is dan doorgaans geen toezicht op de baan.
 • Toegangsprijs: Wie éénmalig gebruik wil maken van de ijsbaan, kan een kaartje aan de kassa kopen. Kosten hiervoor: € 1,00 voor jeugdleden en € 2,50 voor volwassenen. 
  Leden en abonnement informatie.
 • Volg ze hier op Facebook.

IJsclub Eendracht Wapenveld

In het Monnikenbos, naast het sportveld en achter de IJsseldijk ligt een mooie ijsbaan verscholen waar de vrijwilligers van IJslcub Eendracht Wapenveld meteen aan de slag gaan als het gaat vriezen. Je kan hier aan de rand van het bos een mooie, brede ronde schaatsen. De baan wordt 's avonds verlicht en natuurlijk is er iets warms te verkrijgen. 

Van 13 t/m 17 december 2022 verzorgt deze ijsclub een ijsbaantje voor kinderen in het centrum van Wapenveld op het W.H. van de Pollplein. 

 • Locatie: Zandbergen 6, Wapenveld 
 • Openingstijden: Onbekend is hoe laat deze baan open gaat. Hou daarvoor de Facebookpagina in de gaten (zie hieronder). Deze ijsclub is zondags altijd gesloten, ze latende hekken open en kan er zonder toezicht en op eigen verantwoording toch de baan betreden.
 • Toegangsprijs: € 5 voor niet leden.
 • Volg ze hier op Facebook of op Instagram.

Ijsclub Veessen

Achter de dijk in Veessen is een weiland beschikbaar gesteld wat sinds 2018 onder water gezet mag worden zodat er bij vorst geschaatst al snel geschaatst kan worden in Veessen. 

 • Locatie: Tegenover Kerkstraat 50, Veessen. Ingang parkeren ter hoogte van Kerkstraat 29.
 • Openingstijden: Onbekend. Het weiland wordt in januari onder water gezet.
 • Toegangsprijs: € 5,- Je wordt dan meteen jaarlid van deze ijsclub. 
 • Word hier lid op Facebook.

Uiterwaarden langs de IJssel

Als het hoog water is of is geweest en het vriest, dan zetten boeren de sluizen dicht zodat het water blijft staan en er geschaatst kan worden op het bevroren water op de weilanden. Let wel zelf goed op: zie je aan de kanten dat het ijs is gezakt, dan betekent dit dat het water onder het ijs wegzakt. Je kan er dan doorheen zakken en het is dan dus gevaarlijker om er te gaan schaatsen. Het is doorgaans niet diep op deze plaatsen, maar ga nooit alleen het natuurijs op!

IJsclub Vorchten Marle

IJsclub Vorchten Marle heeft geen vaste locatie maar verzorgt faciliteiten in de uiterwaarden als er op een veilige en grote plek geschaatst kan worden. Ze vegen een baan, zorgen voor koek & zopie en verlichting, wedstrijden en muziek. 

 • Locatie: Door over de IJsseldijk te rijden van Veessen richting Vorchten en Marle kan je zelf ontdekken waar er aan de IJssel wordt geschaatst. 
 • Openingstijden: Hele dag vrij toegankelijk.
 • Toegangsprijs: Gratis.
 • Volg ze hier op Facebook.

Heerderstrand

In 2021 vroor het lang en hard zodat het water van het Heerderstrand dichtvroor. Dit gebeurt niet vaak en we noemen de mogelijkheid hier wel, maar voor het zo ver is kan je doorgaans op de hierbovenstaande opties al veel langer schaatsen. Op het Heerderstrand is geen ijsclub of controle aanwezig. Ga hier dus ook niet alleen het ijs op en blijf aan de kanten, want het is erg diep. 

Als het dan wel zo ver is, is het een geweldig mooie ronde om te schaatsen! 

Tip!

Neem contant geld mee naar de ijsbaan. IJsbanen op natuurijs zijn 'pop-ups' en hebben niet altijd stroom of pinfaciliteiten. Koek & zopie, oftewel warme chocolademelk, snoep en snert wordt vaak wel verzorgd maar moet je met contant geld betalen.