Landgoed Vosbergen

Ten noord-oosten van het dorp Heerde ligt het historische landgoed 'Vosbergen' (plm. 40 ha.). Het opengestelde landgoed valt onder de zgn. Natuurschoonwet. Het behoort al 305 jaar toe aan het geslacht van Dedem van Vosbergen. Bij het landgoed hoort een vijftal historische gebouwen (monumenten). 

Kasteel Vosbergen

Eén van die monumenten is Kasteel Vosbergen. Het kasteel dateert oorspronkelijk uit het einde van de 15e eeuw en kreeg zijn huidige vorm in 1623. Ondanks dat het grondig gerestaureerd is, behoort het tot zeer weinige versterkte edelmanshuizen die in gave toestand bewaard zijn gebleven. Bovendien is het strakke lanenstelsel uit de 16e en 17e eeuw rond het kasteel en de weilanden praktisch ongewijzigd in stand gebleven. 

Oude boerderijen

Bij de oprijlaan naar het kasteel liggen drie oude boerderijen, waarbij de vlak bij de slotgracht gelegen boerderij de grootste is. Deze oude Saksische boerderij dateert in zijn huidige vorm uit 1716. Het gebouw is recent geheel gerestaureerd. In de Landgoedhoeve Vosbergen bevindt zich een Bed & Breakfast en in de stal ernaast is een timmerbedrijf gevestigd. 

De eveneens gerestaureerde boerderij aan de waterval (plm. 1800) wordt bewoond in het voorhuis en in het achterhuis is een schoonheidsinstituut gevestigd. Bij het inrijhek bevindt zich tenslotte de kleinste van de drie boerderijen, de vroegere tuinmanswoning. Deze dateert uit 1842.  

In het bouwhuis ( koetshuis) gelegen naast het kasteel, is stoeterij 'Vosbergen' gevestigd. Stoeterij Vosbergen is in 1974 door de heer en mevrouw Kamerlingh Onnes- van Dedem in samenwerking met de fam. Jonkers opgericht. De stoeterij gebruikt de landerijen rond het kasteel en houdt zich vooral bezig met de verkoop en opleiding van kwaliteitsvolle dressuur- en springpaarden.

IJspret

Op het weiland links van het kasteel staat de oude herstelde duiventil. 's Winters wordt dit weiland gebruikt als ijsbaan door IJsclub Vosbergen. Vele inwoners van Heerde en buurtschap Hoorn komen dan naar Landgoed Vosbergen om te schaatsen.

Bezichtigen en wandelen 

Het kasteel en de bijgebouwen kunnen op afspraak worden bezichtigd; neem hiervoor contact op via de website van Kasteel Vosbergen. Het kasteel is één van de officiële trouwlocaties van de Gemeente Heerde en het decor voor bijzondere evenementen, zoals het Zomerconcert van Koninklijk Fanfarekorps Wilhelmina in 2019. In het Kasteel kan afgezien van een huwelijksceremonie ook een privé-diner worden gegeven. Het park of de bongerd van het kasteel kan worden gehuurd voor een huwelijksceremonie, feest, diner of buitenactiviteit, zoals b.v. de buitenbioscoop, een koetsendag, de start van een autorally, kruisboogschieten of een foto-shoot. 

Door een wandeling te maken rond de buitengracht is het kasteel van alle kanten aan de buitenzijde te bekijken. Het landgoed is voor het grootste deel toegankelijk om te wandelen; wandel het Vosbergenpad, een klompenpad, voor een prachtige wandeling van 14 km op landgoed Vosbergen en omgeving. 

Kasteel Vosbergen organiseert in de zomer wandelingen op het landgoed met gidsen en jaarlijks een zomerfair en winterfair. Kijk voor meer informatie op de evenementenpagina van Visit Heerde

Flora en Fauna

In 2020 is voor de eerste keer in de geschiedenis van het landgoed Vosbergen een flora- en fauna inventarisatie door vrijwilligers van de KNNV afdeling Epe-Heerde uitgevoerd. Opmerkelijke waarnemingen zijn vier soorten spechten, waarvan de Middelste bonte specht in nederland in opmars is. Daarnaast zijn er zeven soorten vleermuizen waargenomen op het landgoed. Bijzonder is de waarneming van de Kleine IJsvogelvlinder, omdat deze soort op de Noordoost Veluwe vrijwel niet wordt waargenomen. Alle details lees je in dit uitgebreide rapport

Foto's: Marcel Keurhorst (boven) en Fotoclub De Sprengen (onder)