Hanzesteden

Negen hanzesteden in het Oosten van het land

Gisteren, vandaag en de toekomst. Ze ontmoeten elkaar in de Hanzesteden. Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle: negen parels in het oosten. Al meer dan 800 jaar verbonden door water en historie, uitblinkend in bedrijvigheid en gastvrijheid.In deze negen hanzesteden kan je truinen langs unieke winkels, eten en drinken op gezellige terrasjes en mooie oude panden en musea bezichtigen. 

Ontmoet de wereld van vandaag en morgen in een historisch decor

In 2023 vindt het Hanzejaar plaats. Tijdens het Hanzejaar staan de negen Hanzesteden in Oost-Nederland een jaar lang in het teken van het Hanze-gedachtengoed. Het Hanzejaar is een ode aan de Hanze; het Middeleeuwse handelsnetwerk dat rijkdom en handelsgeest naar de steden bracht en vandaag de dag nog steeds duidelijk zichtbaar en beleefbaar is. Het Hanzejaar 2023 wordt groots gevierd met een omvangrijk programma van evenementen en activiteiten, van kleine lokale initiatieven tot grote eenmalige events die plaatsvinden in het historische decor van de steden.

Meer informatie over het Hanzejaar 2023: hanzejaar2023.nl

Hanzesteden en de Veluwe

Vanuit Heerde fiets je in no-time naar Hattem, met de e-bike zijn Deventer, Zwolle en Elburg niet ver weg en met de auto is het niet ver rijden naar deze mooie steden. Hier vind je een overzicht met onze (gratis) parkeertips:

Hanzestad Fietstocht Autotocht Parkeeradvies auto
Hattem 34 min. / 11 km 14 min. / 11 km Gratis: De Bleek
Zwolle 1 uur / 18 km 18 min. / 20 km Buiten de gracht is goedkoper dan binnen de gracht, bijv. Emmawijk.
Elburg 1:01 uur / 20 km 25 min. / 22 km Buiten de vesting of in de vesting 1 uur gratis met parkeerschijf.
Deventer 1:05 uur / 18 km 30 min. / 23 km Deels gratis: De Worp en neem de pont over de IJssel
Kampen 1:12 uur / 23 km 24 min. / 23 km Gratis: Buitenhaven, bij NS-station (bij het politiebureau) en Burgemeester Berghuisplein
Hasselt 1:31 min. / 29 km 30 min. / 33 km Kunstlaan, Ijzerweg en Vaartstraat
Harderwijk 1:47 min. / 34 km 31 min. / 35 km 1e 2 uur gratis: Kloosterplein, Selhorstweg, Parkeergarage Vuldersbrink, Westeinde, de Houtwal
Zutphen 1:53 min. / 36 km 39 min. / 49 km De Houtwal, Polsbroek terrein. Gratis: Hanzehal (wel eindje lopen).
Doesburg 2:42 min. / 51 km 44 min. / 52 km Gratis: De Bleek, Turfhaven, De Linie, Halve Maanweg, Mauritsveld

Deze afstanden zijn door Google maps gegenereerd in 2023 en gaan van het centrum van Heerde naar het centrum van een Hanzestad. Op zondag parkeer je in de meeste Hanzesteden gratis. 

De meeste steden hebben een treinstation in het centrum. Vanuit Heerde kan je de buurtbus nemen naar station Wezep en reis naar Harderwijk en Zwolle of neem de fiets naar station Wijhe waarvanuit je snel in Zwolle, Deventer, Zutphen en Kampen bent. Bij station Wezep en station Wijhe kan je gratis parkeren. De lijnbus brengt je vanuit Heerde en Wapenveld naar Hattem, Zwolle en Apeldoorn. 

Fietsen

Op de fiets kan je nog meer ontdekken! De IJsselvallei en de Veluwe liggen in Heerde een paar trappen van elkaar verwijderd en met het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk vind je altijd de weg!  

 

LEES MEER