Mölle van Bats

De mölle van Bats draagt nog maar kort deze naam, hij is genoemd naar de laatste beroepsmolenaar op de molen, Bats (Lubbertus lll) Langevoord. De molen is een achtkantige stellingmolen met een houten onderbouw en is vrij zeldzaam.

Op 26 juli 1777 kreeg Johannes Knippenberg toestemming om een molen te bouwen in Veessen, omdat tot die tijd de Veessenaren en Vorchtenaren zonder molen zaten en in Wijhe of in Heerde moesten laten malen.

De molen is in 1779 gebouwd en op 1 januari 1780 alweer verkocht aan Alexander Nienhuis. De zoon van Alexander, de bekende Jan Nienhuis, erfde de molen. Jan stierf in 1866 kinderloos en uit zijn nalatenschap kon Jan Langevoord de molen, waar zijn vader Lubbertus al vanaf 1850 pachter van was, kopen.

Stoom van Jan

In 1888 verrees naast de molen een stoommaalderij, "De Stoom". Later kwam hierin een gasmotor te staan en in 2005 een dieselmotor. Na 1945 kwam deze maalderij stil te staan. In 2005 werd de stoom hersteld en "Stoom van Jan" genoemd, naar de vorige molenaar Jan Langevoord. 

BATS!

In het monumentale pand waar de stoom van Bats te vinden is, vind je ook het leuke winkeltje BATS! Woonartikelen, snuisterijen, tweedehands kleding en een heerlijke kop koffie of thee kan je daar krijgen. Ga met je kop koffie met appelgebak op het terras onder de molen zitten en geniet van het uitzicht over de Hank, de Kozakkenhaven en de IJssel. Lees verder over de IJssel. 

Wandelen

Ontdek de leukste routes, trek je wandelschoenen aan en ga erop uit! Korte ommetjes en lange klompenpaden lopen door bossen, tussen paarse heide en langs oevers van de IJssel. Wandelaars hebben keuze uit een groot aantal routes in Heerde!

 

LEES MEER