Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld

De ‘Veluwse Deltawerken' zoals de Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld ook wel wordt genoemd, is aangelegd om de kans op overstromingen te verlagen.

De Hoogwatergeul is acht kilometer lang, van Veessen tot Wapenveld en wordt gevormd door twee dijken. Bij extreem hoog water worden de kleppen onder de Tolbrug bij Veessen opengezet. Dan stroomt de geul vol. 

Door aanleg van 2 bruggen is het gebied goed bereikbaar, óók als de geul in gebruik is. Ook zijn er fietsverbindingen en nieuwe natuur bij gekomen.

Hoogwatergeul informatiecentrum

Op het terrein van De Nijensteen is het informatie centrum Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld dagelijks toegankelijk voor passanten. Op verzoek kan er voor groepen onder leiding van een gids een wandeling gemaakt worden en een presentatie worden gegeven over de hoogwatergeul. 

Vogels spotten

In de Hoogwatergeul kan je fantastisch vogels spotten. Er staan weinig bomen of struiken, dus je kan ver turen! In Wapenveld is een zwaluwenwand gemaakt en staat een vogelkijkhut, waarvanuit je veel weidevogels zoals grutto's, tureluurs, buizerds en kieviten kan spotten! 

Fietsen

Op de fiets kan je nog meer ontdekken! De IJsselvallei en de Veluwe liggen in Heerde een paar trappen van elkaar verwijderd en met het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk vind je altijd de weg!  

 

LEES MEER