Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld

De ‘Veluwse Deltawerken' zoals de Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld ook wel wordt genoemd, is aangelegd om de kans op overstromingen te verlagen.

De Hoogwatergeul is acht kilometer lang, van Veessen tot Wapenveld en wordt gevormd door twee nieuwe dijken. Bij extreem hoog water worden de kleppen onder de Tolbrug bij Veessen opengezet. Dan stroomt de geul vol. Het kan aan de andere zijde onder de Fraterbrug het gebied weer verlaten. Het niveau van de IJssel moet dan 5.65 meter hoog zijn. 

Door aanleg van 2 bruggen is het gebied goed bereikbaar, óók als de geul in gebruik is. Ook zijn er fietsverbindingen en nieuwe natuur bij gekomen. Over de nieuwe dijken liggen fietspaden en de klompenpadwandeling het Elsvoorderpad volgt een deel van de Hoogwatergeul. 

Uitleg werking van de Hoogwatergeul op nu.nl:

Vogels spotten

In de Hoogwatergeul kan je fantastisch vogels spotten. Er staan weinig bomen of struiken, dus je kan ver turen, net als buizerds, torenvalken en haviken! In Wapenveld is een zwaluwenwand gemaakt en staat een vogelkijkhut, waarvanuit je veel weidevogels zoals grutto's, tureluurs, wulpen, groenlingen, zilverreigers en kieviten kan spotten! 

De vogelkijkhut is ook goed toegankelijk met een rolstoel. 

Aan de Schraatgraverweg is in het voorjaar een weiland waar de waterstand bewust hoog gelaten wordt. Hier komen heel veel weide- en watervogels op af. Je vindt een kleine parkeerhaven bij de brug midden op de Schraatgraverweg. Vanaf daar kan je de vogels zien. Het is aan te raden een verrekijker of telescoop mee te nemen. 

Locatie

Aan het begin van de Tolbrug en de Fraterbrug is aan beide zijdes parkeergelegenheid. Je komt zo bij de bruggen:

  • Vanuit Heerde en Epe: Rij over de Kerkdijk richting de IJsseldijk in Veessen. Je komt dan vanzelf op de Tolbrug terecht.
  • Vanuit Deventer, Terwolde, Welsum en Oene: Rij over de IJsseldijk richting Veessen. Als je Veessen inrijdt ter hoogte van IJsseldijk 3 gaat de IJsseldijk naar links en heb je mooi zicht op de nieuwe Tolbrug.
  • Vanuit Zwolle, Hattem, Wapenveld: Rij naar Gemaal Veluwe aan de Werverdijk of rij wat verder richting de Marlerdijk. Bij de Schraatgraverweg vind je de Fraterbrug en parkeergelegenheid. Even verderop kan je heel goed vogels spotten (zie hierboven).

Fietsen

Op de fiets kan je nog meer ontdekken! De IJsselvallei en de Veluwe liggen in Heerde een paar trappen van elkaar verwijderd en met het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk vind je altijd de weg!  

 

LEES MEER