Erf van Daendels in De Dellen

De Dellen is een heel mooi bosgebied. Oorspronkelijk een bos- en heidegebied met veel naald- en loofbomen. Daarover liepen belangrijke verbindingswegen. De Hessenweg van Zwolle naar Amersfoort en de Hanzeweg van Elburg naar Deventer. Op de kruising van deze weg in De Dellen, werd in 1785 een herberg gebouwd.

De Dellen is een 454 hectare grote natuurgebied en was vroeger één grote woestenij met vooral heide. Alleen postkoetsen en handelslieden die tussen grotere plaatsen pendelden, kwamen er doorheen. Dankzij illustere figuren als Daendels en vader en zoon Buys Ballot is de Dellen nu prachtig en afwisselend.

Erf van Daendels

Het gebied van totaal 455 hectare werd in 1803 eigendom van de patriottengeneraal Herman Willem Daendels uit Hattem. Naast de herberg bouwde hij een buitenplaats. Daarom wordt de parkeerplaats aan de Nieuwe Zuidweg nog steeds Erf van Daendels genoemd. Daendels wilde er landbouw bedrijven maar dat bleek kansloos op de arme zandgrond. Hij wilde de heide ontginnen en schapen fokken. De landbouw mislukte, omdat de grond heel voedselarm was en er een tekort was aan mest. Hij plantte er ook bomen en die deden het goed. De oudste bomen op de Dellen dateren uit de tijd van Daendels. 

Buys Ballot

In 1851 werd Prof. Chr. H.D. Buys Ballot eigenaar, hij was weerkundige en oprichter van het KNMI. Hij legde bossen aan o.a. voor houtproductie. Dennen, eiken, beuken en fijnspar werden geplant. Zijn zoon, Cornelis Sebastiaan Buys Ballot, landheer van De Dellen van 1890 tot 1928, verfraaide het terrein met laanbomen en heideveldjes. Het graf van Cornelis Sebastiaan Buys Ballot vind je nog midden op De Dellen, want hij werd begraven in een graftombe op De Dellen. Zijn erfgenamen verkochten het gebied in 1929 aan het Geldersch Landschap en Kasteelen. 

Volg de blauwe paaltjesroute vanaf de parkeerplaats aan de Elburgerweg (1 km vanaf de Nieuwe Zuidweg) en kom langs het graf van Buys Ballot. Deze route is 3,5 km. 

Wild kijken

Bezoekers kunnen er oog in oog komen te staan met wilde zwijnen, edelherten, dassen en boommarters. Ook roofvogels zijn er graag. De havik heeft er zijn broedterrein en ook de buizerd, wespendief en boomvalk zijn er aanwezig. Het Geldersch Landschap en Kasteelen houdt er heel regelmatig activiteiten als wildobservatiewandelingen, wandelen met de boswachter en speciale activiteiten voor kinderen, kijk hiervoor op glk.nl. Hier lees je meer over wild spotten!

Wandelen en fietsen

Parkeren en gelijk De Dellen in wandelen? Parkeer dan aan de Nieuwe Zuidweg bij de ruime parkeerplaats Erf van Daendels. Hier starten een aantal wandelingen en er staan picknickbanken. Je kan ook aan de Elburgerweg bij begraafplaats de Engelmanskamp parkeren en zo het bos in wandelen of fietsen. 

Boek Een oase in het Heerderdal

Reis door de geschiedenis van landgoed De Dellen tussen 1803 en 2022 aan de hand van prachtige beelden en met verhalen die je in korte interviews met oud-bewoners van het gebied her en der in het boek tegenkomt. Oase in het Heerderdal is geschreven en wordt in eigen beheer uitgegeven door oud-medewerker van GLK Lodewijk Rondeboom, die in zijn werkzame leven districtsbeheerder was van dit gebied. Dit boek is in het Toeristen Informatie Punt Heerde te koop.

Wandelen

Ontdek de leukste routes, trek je wandelschoenen aan en ga erop uit! Korte ommetjes en lange klompenpaden lopen door bossen, tussen paarse heide en langs oevers van de IJssel. Wandelaars hebben keuze uit een groot aantal routes in Heerde!

 

LEES MEER