Erf van Daendels in De Dellen

Een heel mooi bosgebied in de gemeente Heerde is het gebied De Dellen. Oorspronkelijk een bos- en heidegebied. Daarover liepen belangrijke verbindingswegen. De Hessenweg van Zwolle naar Amersfoort en de Hanzeweg van Elburg naar Deventer. Op de kruising van deze weg in De Dellen, werd in 1785 een herberg gebouwd.

Het gebied van totaal 435 hectare werd in 1803 eigendom van de patriottengeneraal Herman Willem Daendels uit Hattem. Naast de herberg bouwde hij een buitenplaats. Daarom wordt de parkeerplaats aan de Zuidweg nog steeds Erf van Daendels genoemd. Daendels wilde er landbouw bedrijven maar dat bleek kansloos op de arme zandgrond. Hij plantte er ook bomen en die deden het goed. In 1851 werd de weerkundige professor Chr. H.D. Buys Ballot eigenaar van het gebied. Zijn zoon plantte er uitheemse boomsoorten en legde een park aan. Hij werd begraven in een graftombe op De Dellen. Zijn erfgenamen verkochten het gebied in 1929 aan het Geldersch Landschap en Kasteelen. 

Bezoekers kunnen er oog in oog komen te staan met wilde zwijnen, edelherten, dassen en boommarters. Ook roofvogels zijn er graag. De havik heeft er zijn broedterrein en ook de buizerd, wespendief en boomvalk zijn er aanwezig. Het Geldersch Landschap en Kasteelen houdt er heel regelmatig activiteiten als wildobservatiewandelingen, wandelen met de boswachter en speciale activiteiten voor kinderen, kijk hiervoor op glk.nl

Parkeren en gelijk De Dellen in wandelen? Parkeer dan aan de Nieuwe Zuidweg bij de ruime parkeerplaats Erf van Daendels. Hier starten een aantal wandelingen en er staan picknickbanken. Je kan ook aan de Elburgweg bij begraafplaats de Engelmanskamp parkeren en zo het bos in wandelen of fietsen.