Wild kijken? Verrekijker mee en ssstil zijn!

De Dellen is een heel mooi bosgebied. Oorspronkelijk een bos- en heidegebied met veel naald- en loofbomen. Er zijn prachtige lanen en het is een zeer vogelrijk. Je kunt er oog in oog komen te staan met wilde zwijnen, edelherten, reeën dassen. Ook roofvogels zijn er volop.

Wandelen vanaf Erf van Daendels 

De Dellen is een 454 hectare grote natuurgebied en was vroeger één grote woestenij met vooral heide. In 1802 kreeg Daendels, een generaal, dit gebied in De Dellen in erfpacht. De oudste bomen op de Dellen dateren uit de tijd van Daendels. Hier lees je meer over de geschiedenis van De Dellen.

Op de parkeerplaats 'Erf van Daendels' aan de Nieuwe Zuidweg is ruimte voor auto's en bussen. Vanaf hier vertrekken 2 paaltjesroutes, de rode route is 4,5 km en de gele route is 2,6 km en heeft extra bankjes. Een routebeschrijving kan je bestellen via de website van Geldersch Landschap en Kasteelen of koop onze wandelkaart met alle routes op de Noord-Oost Veluwe in onze winkels of in de webshop

Buys Ballot

In 1851 werd Prof. Chr. H.D. Buys Ballot eigenaar, hij was weerkundige en oprichter van het KNMI. Hij legde bossen aan o.a. voor houtproductie. Dennen, eiken, beuken en fijnspar werden geplant. Zijn zoon, Cornelis Sebastiaan Buys Ballot, landheer van De Dellen van 1890 tot 1928, verfraaide het terrein met laanbomen en heideveldjes. Het graf van Cornelis Sebastiaan Buys Ballot vind je nog midden op De Dellen. Volg de blauwe paaltjesroute vanaf de parkeerplaats aan de Elburgerweg (1 km vanaf de Nieuwe Zuidweg) en kom langs het graf van Buys Ballot. Deze route is 3,5 km. 

Wild spotten met de boswachter

Zeker zijn van wild spotten? Ga dan met een expert mee!

Eerst vertelt de boswachter over de dieren. Dan volgt een korte wandeling naar de observatiepost in het rustgebied. Het belangrijkste is om daar muisstil te zijn… 

 

Wandelen

Ontdek de leukste routes, trek je wandelschoenen aan en ga erop uit! Korte ommetjes en lange klompenpaden lopen door bossen, tussen paarse heide en langs oevers van de IJssel. Wandelaars hebben keuze uit een groot aantal routes in Heerde!

 

LEES MEER