Wild kijken? Verrekijker mee en ssstil zijn!

Een heel mooi bosgebied is De Dellen. Oorspronkelijk een bos- en heidegebied met veel naald- en loofbomen. Er zijn prachtige lanen en het is een zeer vogelrijk.

Je kunt er oog in oog komen te staan met wilde zwijnen, edelherten. Ook roofvogels zijn er volop.

Eerst vertelt de boswachter over de dieren. Dan volgt een korte wandeling naar de observatiepost in het rustgebied. Het belangrijkste is om daar muisstil te zijn…

Erf van Daendels

De Dellen is een 454 hectare grote natuurgebied en was vroeger één grote woestenij met vooral heide. Alleen postkoetsen en handelslieden die tussen grotere plaatsen pendelden, kwamen er doorheen. Dankzij illustere figuren als Daendels en vader en zoon Buys Ballot is de Dellen nu prachtig en afwisselend.

In 1802 kreeg Daendels, een generaal, dit gebied in De Dellen in erfpacht. Daendels wilde de heide ontginnen en schapen fokken. De landbouw mislukte, omdat de grond heel voedselarm was en er een tekort was aan mest. De oudste bomen op de Dellen dateren uit de tijd van Daendels.

In 1851 werd de weerkundige Buys Ballot eigenaar. Hij legde bossen aan o.a. voor houtproductie. Dennen, eiken, beuken en fijnspar werden geplant. Zijn zoon verfraaide het terrein met laanbomen en heideveldjes.