Schaapscheerdersfeest & Hessenmarkt

English text below

 

De schapen worden weer geschoren tijdens Hessendag in Heerde 🐑

Zaterdag 8 juni 2024 wordt de schaapskudde naar het centrum van Heerde geleid om te worden geschoren tijdens het jaarlijkse Schaapscheerdersfeest. Op de Brink aan de Dorpsstraat worden ze geschoren door de schaapscheerders. Dit geeft altijd een mooi schouwspel.

Wandel mee met de schaapskudde

Wil je in de ochtend meelopen met de schapen, de honden en schaapherder Lammert, samen met andere wandelaars? Zaterdag 8 juni kun je meelopen vanaf de Schaapskooi (Elburgerweg 33, Heerde). Om 07.30 uur verzamelen de schaapsherder en de schapen. De schapen gaan richting het centrum van  Heerde lopen. Onderweg worden de schapen en wandelaars begeleid door Lammert en de 3 (bordercolly) honden Daisy, Tim en Lad.
De wandeling van de Schaapskooi naar het centrum van Heerde is ongeveer 4 kilometer. Tussen 8:30 en 9:00 uur komen de schapen aan op De Brink.
Kun je in de ochtend niet, dan kan je op het eind van het schaapscheerdersfeest aansluiten om de schapen weer naar huis (de schaapskooi) te brengen. Aanmelden hoeft niet. Iedereen kan meelopen. En je mag ook achter de schapen aan fietsen uiteraard.

Hessenmarkt

Dit is niet het enige dat die zaterdag te beleven is in het centrum van Heerde. Het Schaapscheerdersfeest is op de Hessendag, wat betekent dat er een grote braderie is in het centrum van Heerde; de Dorpsstraat is gevuld met kramen met lokale en bijzondere producten.

De lokale ondernemers staan voor je klaar, ze openen hun winkeldeuren en bij slijterij Herfkens komt bierbrouwer ’t Zwarte Schoap voor een proeverij. Op de terrassen staan ze voor je klaar voor een hapje en een drankje.

De kleedjesmarkt die tijdens de Hessenmarkt georganiseerd wordt zal deze keer ook weer plaats vinden op de bekende plaats rondom de kerk. Een plekje kan gehuurd worden voor € 2,- door kinderen, kom daarvoor om 9:00 uur bij het hek van de Hervormde Kerk en krijg een plaats toegewezen.

Live entertainment op het dorpspodium

Om 10:30 uur komt goochelaar Joris op het dorpspodium om grote mooie bellen te blazen en hij kan hele mooie figuren maken van ballonnen! Als goochelaar en clown in één weet hij jonge kinderen op een unieke manier te entertainen. Om 11:25 uur geeft hij een giga grappige goochelshow. En om 12:15 uur zal hij nog een keertje bellen blazen en ballon figuren maken.

In de middag speelt Damian & The Live band vanaf 13:30 uur. Sinds zijn dertiende is Damian in de ban van Rock & Roll, blues, country en gospelmuziek. Inmiddels kan hij zijn passie voor muziek delen met Martin op den Dries (mondharmonica), Ben Dijkman (bas) en Heerdernaar Richard Koot (drums). Ze spelen covers uit de jaren ’50, ’60 en ’70 zoals nummers van Elvis Presley, The Doors, Johnny Cash en The Rolling Stones.

  • Datum: Zaterdag 8 juni 2024
  • Het Schaapsscheerdersfeest is van 9:00 – 17:00 uur in het centrum van Heerde. De Hessenmarkt start om 9:30 uur. 
  • De Dorpsstraat in Heerde wordt afgesloten hiervoor.
  • Toegang is gratis.
  • Parkeren in Heerde is gratis.

Informatie over de organisatoren:

Experience the tradition of sheep shearing at the Dutch Schaapscheerdersfeest in Heerde! 🐑

June 8, 2024 Heerde comes alive with the vibrant colors, sounds, and scents of the sheep shearing festival: Schaapscheerdersfeest. Join us for a day of the celebration of Dutch heritage. Immerse yourself in the rich cultural heritage of the Netherlands as skilled shearers demonstrate their craft, expertly removing the winter fleece from our flock of sheep. Feel the buzz of anticipation as the sheep are gently guided to the shearing stations, ready to be transformed for the summer months ahead. You will have the chance to see the sheep up close. 

But that's not all! Indulge your senses with delicious Dutch treats and traditional delicacies. Taste local drinks and have a Dutch lunch at the restaurants. Explore the bustling market (Hessenmarkt) stalls offering handmade crafts, local produce, and unique souvenirs to commemorate your visit.

For the little ones, there's plenty of fun to be had at the market with a magician! Plus, live music and performances throughout the day will keep the festive atmosphere alive.

Whether you're a local looking to celebrate your roots or a visitor eager to experience authentic Dutch culture, the Schaapscheerdersfeest in Heerde promises a day of unforgettable memories. Don't miss out on this beloved Dutch tradition of shearing the sheep! Join us in Heerde on June 8, 2024, and be part of the Schaapscheerdersfeest experience from 9:00 - 17:00 o'clock. 

Schaapjes tellen

Heerde is een schaapskudde rijk. De herder trekt er vrijwel dagelijks op uit met de schapen en twee honden die hem assisteren. Hun uitvalsbasis is de schaapskooi in het glooiende heidegebied Renderklippen.

 

LEES MEER