Schaapjes tellen op de heide

Heerde is een schaapskudde rijk. De herder trekt er vrijwel dagelijks op uit de schapen en twee honden die hem assisteren. Hun uitvalsbasis is de schaapskooi in het glooiende heidegebied Renderklippen. Het ‘huis’ van de kudde is een echte potstal; de mest van de schapen blijft liggen, wordt verrijkt met stro en eens in de drie jaar uitgestrooid over de akkers, net zoals dat meer dan honderd jaar geleden voor de uitvinding van kunstmest gebeurde.

De kudde bestaat van juni tot januari uit ongeveer 150 Veluwse Heideschapen, een Zeldzaam Huisdierras dat enkele decennia geleden bijna was uitgestorven. Het zijn witte schapen met een lange, draderige wol en de kop is onbehaard. Het lijf is mooi langgerekt en eindigt in een lange, bewolde staart tot over de hak. Het schaap staat hoog op de poten zodat het goed over de heide kan lopen. Sommige schapen op de Renderklippen hebben kenmerkende zwarte vlekjes. In februari worden er 150 lammetjes geboren die in het voorjaar mee de hei op gaan.

Ze eten het gras uit de hei, grazen heidestruiken af en vermalen jonge boompjes. Daardoor overwoekert het gras de heide niet, lopen de heidestruiken telkens opnieuw uit en wordt uitbreiding van het bos voorkomen.

Om de kudde in stand te houden ontwikkelt de Stichting Schaapskudde Epe-Heerde verschillende activiteiten. Iedereen kan donateur worden of een schaap of lammetje adopteren. Elk jaar is er in het voorjaar een lammetjesdag bij de schaapskooi en het jaarlijkse schaapscheerdersfeest op een zaterdag begin juni. Het ene jaar in Heerde en het andere jaar in Epe. De schapen gaan dan lopend naar de dorpskern en het traditionele scheren wordt omlijst met veel leuke activiteiten.