Oude ambachten houden historie levend 

Papier maken en manden vlechten, mutsen wassen en klompen maken, het waren de eeuwen door  ambachten en bijzondere vaardigheden die veelvuldig voorkwamen in de gemeente Heerde. Veel vaardigheden zijn ook verbonden met het agrarische leven. Daaronder schapen scheren en rogge dorsen maar ook merklappen maken en boter karnen. Veel van deze werkzaamheden zijn uit het dagelijkse leven verdwenen.

Maar op verschillende momenten laten inwoners zien dat de kennis nog wel degelijk aanwezig. Bijvoorbeeld op het traditionele schaapscheerdersfeest als de dieren met de schaar van hun warme vacht worden ontdaan. Ook de Eiermarkt in Veessen op de tweede zaterdag in juli, is een evenement waarbij handwerklieden hun vaardigheden tonen en graag de vragen van het publiek bantwoorden. Het ambacht van papier maken is volledig verdwenen. De herinnering daaraan blijft levend door het standbeeld van De Papiermaker in het centrum van Wapenveld.

Schaapjes tellen

Heerde is een schaapskudde rijk. De herder trekt er vrijwel dagelijks op uit met de schapen en twee honden die hem assisteren. Hun uitvalsbasis is de schaapskooi in het glooiende heidegebied Renderklippen.

 

LEES MEER