Annie Oosterbroek Fietsroute

Annie Oosterbroek-Dutschun werd op 28 mei 1918 geboren als Joan Hermann Dutschun in een militair hospitaal in Londen. Haar vader werkte bij de Duitse ambassade maar werd in de eerste wereldoorlog 1914-1918 geïnterneerd in een kamp in Wapenveld. John Dutschun en zijn vrouw Margaret Cooper werden in Wapenveld overvallen door de wapenstilstand van 10 november 1918. Zij moesten naar Duitsland vertrekken en gedwongen door de omstandigheden, bleef de kleine Joan achter bij een boswachter in Wapenveld.

Via dit gezin werd ze uiteindelijk geadopteerd door Johannes en Marie van de Beek. Haar jeugd- en tienerjaren bracht ze in Wapenveld door. Daarna verhuisde ze naar Apeldoorn waar ze trouwde met Peter Ooster- broek. Daar begon haar carrière als schrijfster.

Hoewel in geen enkel boek de plaats Wapenveld bij naam wordt genoemd, kunnen we dat herleiden uit de uitgebreide omschrijvingen die zij geeft van de omgeving (de dijk langs de IJssel, Kloosterbos, de groteweg, de kanaaldijk enz.) en de dorpskern (de kerk, pastorie. postkantoor. station, kruidenier).

In een van haar lezingen stelt ze het zo: "Als je een streek goed kent, de mensen probeert te doorgronden, de sfeer proeft die dat eigene heeft, dan heeft het een grote bekoring dat te beschrijven, tenminste voor mij". 

Deze speciale fietsroute is gemaakt door Stichting Recreatie Wapenveld en gaat langs de plekken die Annie Oosterbroek-Dutschun beschrijft in haar boeken. Klik hier voor de route.