Expositie: kunst van Marchienus Plat

Afgelopen maand april heeft het Heerder Museum Villa Jacoba een prachtige schenking ontvangen van Marchienus Plat. Niet zomaar een schenking maar een zeer grote verzameling met prachtige kunstwerken. Marchienus is vanaf 2005 na zijn pensionering zich gaan toeleggen op het schilderen en heeft vanaf die periode honderden schilderijen gemaakt.

Heerde op het doek

Bij een aantal Heerdenaren hangt ook een schilderij van Marchienus thuis. Vele inwoners van Heerde zullen de schilderijen snel herkennen want naast de vele bosgezichten, bloemen, vogels en andere natuurtaferelen zijn bijna alle bekende gebouwen uit de gemeente Heerde op doek of paneel vastgelegd. En juist die schilderijen zijn aan het Heerder Museum geschonken. In Villa Jacboba waren de vrijwilligers net bezig om een nieuwe expositie voor te bereiden toen deze ruim 50 schilderijen werden overhandigd. Reden voor de tentoonstellingswerkgroep om alles om te gooien en van deze prachtige collectie de zomer expositie te maken. Bij de schilderijen zitten prachtige werken van het oude gemeentehuis, Villa Welgelegen, Borchgrave, Café de Brug, Molen de Vlijt en de Mölle van Bats in Veessen maar ook landhuis Molenbeek en vele andere gebouwen.

Wandelend door Heerde, kunst van Marchienus Plat

Aan de hand van Marchienus Plat wandelen we in de expositie ruimte door de hele gemeente. Marchienus Plat, geboren in 1945. Opgegroeid in Nieuw-Buinen. Na de mulo-opleiding is hij gaan werken in financiële functies bij verschillende bedrijven. Van 1971 tot en met 2005 ben is hij werkzaam geweest als financieel ambtenaar bij de gemeente Heerde. Na zijn pensionering is hij gaan schilderen. Hij had behoefte aan een creatieve uitlaatklep. Gewoon het schilderen van dingen die hij zag en mooi vond, zoals (markante) gebouwen en huizen, landschappen, dieren, vogels etc. De schilderijen zijn realistisch en voor iedereen herkenbaar. Marchienus Plat woont nog steeds in Heerde.

Heerder Museum

Het Heerder Historisch Museum bevindt zich in "Villa Jacoba". 

De openingstijden van “Villa Jacoba” zijn:
Dinsdag              10-12 uur  en van 14-16 uur
Donderdag        10-12 uur
Vrijdag               14-16 uur
Zaterdag            14-16 uur

Dorpsstraat 55, Heerde
Heerderhistorischevereniging.nl

Deze expositie is te bezoeken t/m 28 oktober 2023.