Rondleiding Jan Kleintjes op Huize Kolthoorn in Heerde

Rondleidingen ateliervilla Jan Kleintjes van start gegaan

In de zomer van 1899, 125 jaar geleden, betrok het kersverse kunstschildersechtpaar Jan en Hedwig Kleintjes-van Osselen de bescheiden buitenplaats Huize Kolthoorn. Op 6 juli 2024 is Museum Geelvinck op Huize Kolthoorn weer van start gegaan met een nieuwe serie rondleidingen over Jan & Hedwig. De hele zomer t/m half september 2024 zijn er elke zaterdag rondleidingen door de ateliervilla met zijn fraaie tuin.

Jan Kleintjes en Hedwig Kleintjes-van Osselen

Veel families, die een eeuw geleden in en om Heerde woonden, bezitten nog portretten en schilderijen van de hand van Jan Kleintjes of Hedwig Kleintjes-van Osselen. Thans genieten beide kunstenaars daarom vooral lokale bekendheid. Indertijd was dat wel anders: Jan en Hedwig verkochten hun werk internationaal. Zij waren echte kosmopolieten en bovendien hier te lande geziene leden van diverse schildersverenigingen, zoals Arti et Amicitia, Sint Lucas en de Haagse Kunstkring. Op Huize Kolthoorn organiseerden zij in de zomermaanden een waar centrum voor cultuur, waar kunstenaars, artiesten, schrijvers en musici van diverse pluimage van hun gulle gastvrijheid genoten hebben.

Huize Kolthoorn in Heerde

Na het overlijden van Jan in 1955, nam de familie Buisman Huize Kolthoorn over. De tweede generatie brengt de ateliervilla met de parktuin gefaseerd zoveel mogelijk terug in de sfeer van weleer. Het geeft een beeld hoe indertijd Jan en Hedwig er geleefd en gewerkt hebben. Het lijkt alsof u er een eeuw in de tijd terug stapt. Het is 'work in progress', maar nu al kunt u genieten van de bloemenallée en de rotstuin. De huidige bewoners vertellen u graag persoonlijk het verhaal van Jan en Hedwig op Huize Kolthoorn. Heeft u zelf een schilderij of tekening van één van beide kunstenaars in huis, of kent u nog verhalen uit die tijd, laat het hun weten!

Reservering verplicht

Opgave vooraf is verplicht, want slechts groepjes met een beperkt aantal bezoekers worden door de ateliervilla geleid. Dat maakt het bezoek nog persoonlijker. Na afloop is er meestal een nazit met koffie of thee en iets lekkers. Bent u in het bezit van een werk van Jan of Hedwig, of heeft u een museumkaart, of woont u in Heerde, dan geldt een kortingstarief. Dat geldt op zaterdag 13 juli ook voor leden van Groei & Bloei (Groei & Bloei Open Tuinen Weekend). U kunt zich voor een rondleiding opgeven via de website kolthoorn.nl.

Fietsen

Op de fiets kan je nog meer ontdekken! De IJsselvallei en de Veluwe liggen in Heerde een paar trappen van elkaar verwijderd en met het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk vind je altijd de weg!  

 

LEES MEER