Openluchttheater 'Zo gaan we allemaal'

Heeft u in 2020 kaarten gekocht voor deze voorstelling? Deze zijn nog geldig. Neem contact op met de organisatie gekochte kaarten blijven geldig voor volgend jaar. Als u een kaart heeft gekocht krijgt u bericht met de vraag of uw kaarten wilt houden voor 2021, of u restitutie verlangt of dat u ervoor kiest om de kaarten te doneren, om de voorstelling en de spelers een warm hart toedragen.

Briefwisseling tussen 2 broers

De uitvoering is een initiatief van Vrieze's Erfgoed en het Cultuurplein Noord Veluwe. Dit naar aanleiding van een in 1988 uitgegeven boekje 'Zo gaan we allemaal'' met daarin de brieven van de broers Eduard en Herman Snatager. Nadat de broers aanvankelijk in 1941 samen ondergedoken zitten in Wapenveld, gaat Herman terug naar zijn woonplaats Zutphen. Hij schrijft met grote regelmaat brieven aan zijn ondergedoken broer. Daarin tekent hij hoe de nazi's het leven van de Joden steeds verder inperken. Binnen die beperkingen probeert de optimistische Herman met zijn vrouw Betty zijn leven te leven. Uiteindelijk wordt hij toch afgevoerd naar Westerbork en wordt het echtpaar omgebracht in Sobibor. Eduard blijft al die jaren ondergedoken in Wapenveld en vertrekt na de bevrijding naar Israël. Zijn zoon Emmanuel geeft in 1986 een boekje uit met de brieven onder de titel 'Zo gaan we allemaal'. En daarmee wordt de grote wens van zijn vader vervuld, het doorgeven van de herinneringen aan het nageslacht.

Regisseur van het openluchtspel is Peter van Dijk van HemmenHem Produkties uit Olst. “Ik hoop dat het publiek aan het einde van de voorstelling zich de vraag gaat stellen “Hoe zou ik zelf gehandeld hebben?”, zegt Peter over de rode draad. Hij laat het stuk opbouwen door twee vertellers terwijl op cruciale momenten scènes worden gespeeld. Voorbeelden zijn de Joodse bruiloft van Herman en Betty, het opjagen van de Joden in Zutphen en hun afvoer naar Westerbork.

Vrieze's Erfgoed in Wapenveld

Ook de oorlogshistorie van Wapenveld wordt in het stuk verwerkt. “Door molen de Vlijt op Vrieze's Erfgoed werd in het geheim rogge gemalen. En omdat de molen in het decor aanwezig is, gaan we dat ook gebruiken. Maar ook het neerstorten van de Halifax bommenwerper naast de molen en de bevrijding van Wapenveld gaan we in beeld brengen”, zegt Peter van Dijk. De uitvoering vindt plaats in het amfitheater op Vrieze's Erfgoed dat vaker voor allerlei activiteiten wordt gebruikt.
De voorstellingen zijn op vrijdag 8 en zaterdag 9 mei. Voor scholen zijn er voorstellingen gepland op maandag 11 mei 2020.

Heerde remembers

Het Openluchttheater wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van 'Veluwe Remembers', het programma van de provincie Gelderland voor de herdenking van de bevrijding. Daarnaast is het onderdeel van het Cultureel Erfgoedpact en wordt het mede mogelijk gemaakt door Heerder fondsen en sponsoren. Het hele programma van Heerde Remembers kan u hier lezen. 
Wilt u uw bedrijf verbinden aan het Openluchttheater d.m.v. een sponsorpakket? Neem dan contact op met info@vriezeserfgoed.nl.

Informatie

Voor informatie kan men mailen naar info@vriezeserfgoed.nlinfo@vriezeserfgoed.nl.

Mede mogelijk gemaakt door

Het locatietheater Zo gaan wij allemaal is mede mogelijk gemaakt door:

  • Veluwe Remembers
  • Werkgroep Heerde Remembers
  • Cultuur- en Erfgoedpact Noord Veluwe
  • Ondernemersfonds Gemeente Heerde
  • Adriana Hoogenboomstichting
  • Van Nienhuisvereniging  
  • E.W. Langenbergstichting
  • Vd Matenstichting
  • De familie Snatager