Zuivelmuseum

In Wapenveld wordt het verhaal verteld van de Nederlandse zuivelgeschiedenis, met de presentatie van diverse thema’s over zuivel. 
Een kijk en doe-museum, interactieve units die verhalen vertellen over bijvoorbeeld de melkslijter, een boerendochter of de directeur van de melkfabriek!

De boerderij

Het zuivelmuseum huist in een voormalige boerderij, dat ligt verscholen achter twee markante beukenbomen. Vanwege de sobere leefwijze van de bewoners ging bijna elke vorm van modernisering aan de hoeve voorbij. Daarom biedt de boerderij uit 1898, een bijzonder inkijkje in het leven van toen. Zo kan je hier met eigen ogen zien wat én waarvoor een rosmolen is. De bakoven, bedstedes, meiden- en knechtenkamers zijn allemaal bewaard gebleven, aan de inrichting is vrijwel niets veranderd.

De collectie

Het zuivelmuseum presenteert een uitgebreide collectie aan historische attributen uit de zuivelhistorie. Dat begint, in samenwerking met het Veeteeltmuseum, met een presentatie van koeienrassen. Stichting De Melkmaten toont een deel van haar collectie historische materialen van zuivelfabrieken maar ook over de distributie van melk door de melkboeren. Pronkstuk daarin is een een hondenkar en ook vitrines met laboratoriummaterialen vertellen het verhaal van de kwaliteitsbeheersing. In een presentatieruimte zijn tal van filmpjes te zien. Daarin zowel bekende zuivelreclames van vroeger zoals die van Joris Driepinter en 'Melk, de witte motor', de kaasreclame met Miss Montreal! en ‘Ik had nog zo gezegd: geen bommetje’!

Horeca en activiteiten

In de varkensstal van de boerderij is een horecapunt ingericht voor verkoop van koffie/thee, frisdrank en ambachtelijk boerenijs van ijsboerderij De Schellenberg uit Vorchten. En natuurlijk kan je hier ook melk proeven, ze schenken verse, rauwe weidemelk van het oud-Hollandse ras Blaarkop, gemolken door boerderij Wichers. 

Het zuivelmuseum en boerderij zijn open op donderdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.30 tot 16.00 uur. De entree is  €2,50 voor kinderen tot en met 12 jaar, voor overige bezoekers is dat € 5,00. Let op! Je kunt in het museum alleen met contant geld betalen. Er is geen pinautomaat aanwezig.