Zuivelmuseum

Het enige echte Nederlands Zuivelmuseum is gevestigd in Wapenveld. Het museum is een interactieve, leerzame beleving voor jong en oud en dat op een unieke locatie.
Ga mee op ontdekkingstocht in de wereld van melk!

Loeigoed familie-uitje

Het Zuivelmuseum is echt een kijk- en doemuseum.
Voor (groot-)ouders is het een feest van herkenning en er is genoeg om aan hun (klein-)kinderen uit te leggen.
Kinderen kunnen een levensgrote koe melken; er is een eigen speelhoek in het gezellige museumcafé; er zijn spelletjes op het erf, er is een spannende speurtocht door de boerderij; met een mooie bouwplaat kunnen kinderen hun eigen melkpak ontwerpen en schilderen en er is een heus kinderzuivellaboratium, maar er is nog veel meer. Kortom, bij goed en minder goed weer is het Zuivelmuseum een loeigoed familie-uitje!

Groepen

Op zoek naar een uitje voor een familiedag, verjaardag, bedrijf, vereniging of school?
Ook groepen kunnen bij het Zuivelmuseum terecht. Met een groep een bezoek brengen aan het museum kan tijdens de openingstijden, maar bij voorkeur buiten de openingstijden. Groepen worden rondgeleid door deskundige gidsen. Desgewenst kan er gebruik gemaakt worden van de aan het museum verbonden cateraar.

Voor meer informatie of een reservering doorgeven, kunt u een mail sturen naar info@zuivelmuseum.nl

De IJsselhoeve "Erve IJzerman"

Het Zuivelmuseum huist in de voormalige IJsselhoeve Erve IJzerman, verscholen achter twee prachtige, markante beukenbomen. Vanwege de sobere leefwijze van de bewoners ging bijna elke vorm van modernisering aan de hoeve voorbij. Deze tijdcapsule uit 1898 biedt een bijzonder inkijkje in het leven van toen. Zo kan je hier met eigen ogen zien wat én waarvoor een rosmolen is. De bakoven, bedstedes en meiden- en knechtenkamers zijn allemaal bewaard gebleven. Aan de inrichting is vrijwel niets veranderd.

De collectie

Het Zuivelmuseum presenteert een unieke collectie aan historische attributen uit de zuivelhistorie. De zuivelcollectie omvat een uitgebreide verzameling materialen van zuivelfabrieken en (melk-)boeren: voorwerpen die het hele verhaal over de zuivel “van gras tot glas” vertellen. In het woonhuis wordt het verhaal van de boerderij en haar bewoners tot leven gebracht. In een presentatieruimte zijn tal van oude en actuele films te zien over de bewonersgeschiedenis, de landbouw en de zuivel. Natuurlijk ontbreken bekende zuivelreclames van vroeger niet, zoals die van Joris Driepinter, 'Melk, de witte motor' en ‘Ik had nog zo gezegd: geen bommetje’! 

Horeca en activiteiten

In de varkensstal van de boerderij is een gezellige museumcafé ingericht voor verkoop van koffie/thee, frisdrank en ambachtelijk boerenijs van ijsboerderij De Schellenberg uit Vorchten. 

Toegang

Het Zuivelmuseum is geopend van 7 april 2023 t/m zaterdag 28 oktober 2023. In vakanties speciale openingstijden! Bekijk hiervoor de website van het zuivelmuseum.

Openingsdagen en -tijden
Woensdag     van        13.00 - 16.30 uur
Donderdag    van        13.00 – 16.30 uur
Vrijdag          van        13.00 – 16.30 uur
Zaterdag        van        10.30 – 16.30 uur

Kinderen tot 4 jaar: gratis
Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 5,00
Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: € 8,00
Er is een pinautomaat aanwezig.
Bezoekers van het Zuivelmuseum kunnen nog geen gebruik maken van de museumkaart (hopelijk wel in 2024).