Zuivelmuseum

Het Nederlands Zuivelmuseum ligt aan de Kanaaldijk in Wapenveld. Het museum neemt je met diverse presentaties mee door de Nederlandse zuivelgeschiedenis en dat op een unieke locatie. 
 

Loeigoed familie-uitje

Het Zuivelmuseum is een echt kijk en doe-museum: voor (groot-)ouders een feest van herkenning en veel om aan hun (klein-)kinderen uit te leggen. Voor kinderen is er veel te beleven: een levensgrote koe melken, een eigen speelhoek in het gezellige museumcafé, spelletjes op het erf, een spannende speurtocht door de boerderij en met een mooie bouwplaat kunnen kinderen hun eigen melkpak ontwerpen en schilderen. Kortom, bij goed en minder goed weer is het Zuivelmuseum een loeigoed familie-uitje!

De boerderij "Erve IJzerman"

Het Zuivelmuseum huist in de voormalige boerderij “Erve IJzerman’, verscholen achter twee markante beukenbomen. Vanwege de sobere leefwijze van de bewoners ging bijna elke vorm van modernisering aan de hoeve voorbij. Deze tijdcapsule uit 1898 biedt een bijzonder inkijkje in het leven van toen. Zo kan je hier met eigen ogen zien wat én waarvoor een rosmolen is. De bakoven, bedstedes en meiden- en knechtenkamers zijn allemaal bewaard gebleven. Aan de inrichting is vrijwel niets veranderd.

De collectie

Het Zuivelmuseum presenteert een unieke collectie aan historische attributen uit de zuivelhistorie. De zuivelcollectie omvat een uitgebreide verzameling materialen van zuivelfabrieken en (melk-)boeren: voorwerpen die het hele verhaal over de zuivel “van gras tot glas” vertellen. In het woonhuis wordt het verhaal van de boerderij en haar bewoners tot leven gebracht. In een presentatieruimte zijn tal van oude en actuele films te zien over de bewonersgeschiedenis, de landbouw en de zuivel. Natuurlijk ontbreken bekende zuivelreclames van vroeger niet, zoals die van Joris Driepinter, 'Melk, de witte motor' en ‘Ik had nog zo gezegd: geen bommetje’! 

Horeca en activiteiten

In de varkensstal van de boerderij is een gezellige museumcafé ingericht voor verkoop van koffie/thee, frisdrank en ambachtelijk boerenijs van ijsboerderij De Schellenberg uit Vorchten. 

Toegang

Het zuivelmuseum is geopend vanaf 15 april 2022. 

Openingsdagen en -tijden
Woensdag      van        13.00 - 16.30 uur
Donderdag     van        13.00 – 16.30 uur
Vrijdag            van        13.00 – 16.30 uur
Zaterdag        van        10.30 – 16.30 uur

Kinderen tot 4 jaar: gratis
Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 5,00
Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: € 8,00