Museum Geelvinck

Museum Geelvinck is een kunstlocatie waar evenementen georganiseerd worden over klassieke muziek en piano's. Het museum houdt de grootste collectie Nederlandse fortepiano's uit de 18e en 19e eeuw. 


Fortepiano's
Museum Geelvinck beheert de grootste collectie vroege Nederlandse piano’s in Nederland, één van de grootste in zijn soort ter wereld. De collectie omvat meer dan 200 muziekinstrumenten, voornamelijk piano’s uit de 18e en 19e eeuw. Een groot deel hiervan wordt gevormd door The Sweelinck Collection met 80 historische piano’s, waarvan een kwart van Nederlandse makelij.

Landgoed Kolthoorn
Je vindt het Geelvinck museum aan de Kamperweg 23 in Heerde op Landgoed Kolthoorn. Het Landgoed Kolthoorn met de villa werd in 1899 betrokken door het eind 18e eeuw gevierde kunstenaarsechtpaar Jan Kleintjes en Hedwig van Osselen. Kolthoorn groeide in die jaren uit tot een centrum waar kunstenaars van diverse pluimage elkaar ontmoetten. Na de dood van Hedwig ging het bergafwaarts met Jan Kleintjes. Het landgoed werd grotendeels verkocht en uiteindelijk ook delen van de tuin. In 1956 kocht de industrieel en kunstverzamelaar G.A.H. Buisman Jzn. de buitenplaats uit diens nalatenschap. Begin jaren ’90 lag in Huize Kolthoorn de bakermat van Museum Geelvinck. Vanaf 1997 werd de sfeer van Jan Kleintjes door de tweede generatie Buisman weer stapsgewijs in huis en tuin teruggebracht. In het Grote Atelier vinden als vanouds weer concerten plaats. Ook kan je online muziekevenement bijwonen. 

Je moet voor bezoek een afpraak maken per e-mail
Bron foto's en tekst: geelvinck.nl