Kunstwerk 3-4-5

"3-4-5"

3-4-5  Is voor de één een opeenvolgende reeks van getallen. Voor de ander de stelling van Pythagoras, want tenslotte is a² + b² = c² Voor beeldend kunstenaar Han Lammers is het een gegeven en een inspiratiebron om deze wiskundige stelling om te zetten naar een tastbaar driedimensionaal beeld, in dit geval uitgevoerd in koper, zink en eikenhout. Want dat is wat Han Lammers doet, hij vraagt zich telkens weer af wat wiskunde ons nog meer kan bieden dan alleen getallen stellingen en formules.

Uiteraard staat de titel “3-4-5” ook voor een geheel andere betekenis.

De 3 in de titel staat voor de drie symbolen die in het wapen van de gemeente Heerde aanwezig zijn te weten: de twee schapenkoppen, de ossenkop en de ploeg. De 4 staat voor de vier grote kernen van de gemeente namelijk: Heerde, Wapenveld, Veessen en Vorchten. En de 5 staat voor de vijf elementen waaruit het kunstwerk is opgebouwd, namelijk de vier eikenhouten dragers (poten) en het kunstwerk.

De opbouw van het complete kunstwerk heeft ook een symbolische betekenis: De twee schapenkoppen, de ossenkop en de ploeg zijn op een abstracte manier in het beeld weergegeven, de schapenkoppen en de ossenkop door middel van de ongelijkzijdige driehoeken van koper en de ploeg door de scherpe hoeken in het zink.

Het tracé van het zinken kokerprofiel (met daarin de stelling van Pythagoras) staat ook voor de Heerder beken. Dit stelsel van deze sprengenbeken is nog grotendeels aanwezig.

De open kant staat voor het open karakter van de gemeente, mensen zullen zich snel thuis en welkom voelen (de deur staat open).

Alle verbindingen van het zinken tracé staan voor de verbondenheid van de Heerder bevolking.

Als we even terugdenken aan wat in het begin is gezegd, kunnen we inderdaad stellen dat wiskunde ons meer kan bieden dan alleen getallen, stellingen en formules. Afsluitend kunnen we gerust stellen dat wiskunde niet alleen waar is, maar dat het ook nog eens erg mooi kan zijn.

Het beeld is gemaakt van zink, koper en eikenhouten dragers, de afmetingen zijn 400 x 110 x 110 cm en is geplaatst bij Villa Jacoba aan de Dorpsstraat 55 in Heerde.

Han Lammers

Met zijn rationele ontwerpen maakt beeldend kunstenaar Han Lammers een vertaalslag van wiskundige vergelijkingen naar tastbare driedimensionale beelden, veelal uitgevoerd in zink.

Dit levert geometrisch, abstract werk op dat gekenmerkt wordt door concrete en zuivere vormen. In die zin voelt Lammers zich verwant aan het minimalisme en constructivisme. Omdat geometrische vormen de basis vormen van zijn werk, ontstaan er sculpturen waarbij iedere vorm van toeval en dus verrassing op voorhand uitgesloten is. Het werk van Lammers valt uiteen in massieve, gesloten vormen met een statisch karakter en meer open en vloeiende vormen met een dynamisch (en soms lyrisch) karakter. Lees verder op Han Lammers.nl

Luisterbankje Kunstwerk 3-4-5 Han Lammers Heerde Villa Jacoba Heerder Historische Vereniging Visit Heerde

Luisterbankje

Bij Kunst 3-4-5 staat een luisterbankje met twee verhalen. Door een QR code te scannen met een telefoon met internet hoor je een verhaal over Kunstwerk 3-4-5 vertelt door kunstenaar Han Lammers.

Het andere verhaal gaat over Villa Jacoba, het gebouw waar Kunstwerk 3-4-5 naast staat. Voorzitter Dick de Witte van de Heerder Historische Vereniging schreef dit verhaal en sprak het in voor het luisterbankje, dat geplaatst werd in 2023. 

Watertappunt

Bij het kunstwerk is een watertappunt te vinden waar een waterfles gevuld kan worden met drinkwater. 

Villa Jacoba

Het Kunstwerk en luisterbankje staan op het terrein van de Heerder Historische Vereniging. Deze vereniging beheert een museum in het gebouw dat Villa Jacoba heet. Lees hier meer over het Heerder Historisch Museum.

Luisterbankjes

Visit Heerde plaatst luisterbankjes en bomen langs wandelpaden.

Het zijn bankjes met een verhaal!

Ga zitten, scan de code en luister naar verhalen uit de omgeving. Lees verder