De Carrousel

Het kunstwerk bestaat uit 4 paarden, die onder andere staan voor Veessen, Vorchten, Wapenveld en Heerde, maar ook voor de 4 windrichtingen van waaruit nieuwe bewoners naar de wijk zouden komen.


Paardjes
De Heerder kunstenares Marijke Abels koos voor het maken van paarden om een aantal redenen. Zo was er een manege op de plaats waar de woonwijk Bovenkamp gebouwd zou gaan worden. Het architectenbureau had de huizen namen van paardenrassen gegeven. Zo verwijzen de paardjes naar de paarden die eens in de Bovenkamp graasden.  Nu wonen daar mensen. De tijd vliegt voorbij. Op die manier is het een verwijzing naar het feit dat Heerde al honderden jaren bestaat, hoeveel paarden, postkoetsen en karren met handel zullen er langs getrokken zijn? Nu rijden er gemotoriseerde P.K.’s om de rotonde. Om die doorgang in het leven, in de tijd, te symboliseren is er gekozen voor een opstelling in spiraalvorm.

Bewoners
De bewoners van verpleeghuis de Wendhorst en leerlingen van de scholengemeenschap Noordgouw hebben hun naam aan het kunstwerk gegeven. De namen zijn geschreven op papier dat de kunstenaar ontving van de voormalige Berghuizer Papierfabriek. Het is papier van de laatst werkende papiermachine.
Op het onderste, meest wilde paard staan de namen kriskras door elkaar. Op het volgende paard staan de namen veel meer gestructureerd. Het derde paardje lijkt rustiger - er is meer witte tussenruimte tussen de regels en op het bovenste paard, met de namen van mensen van de Wendhorst, zijn witruimtes gelaten - er zijn namen weggevallen...

Carrousel
En tenslotte staan de paarden op palen, als paarden in een draaimolen. Het werkpaard heeft plaats gemaakt voor het recreatiepaard. Het werk is spel geworden, maar het paard blijft in dienst van mensen...

De Carrousel is gemaakt door Heerder kunstenaar Marijke Abels. De carrousel is in maart 2009 geplaatst op de rotonde Eperweg door burgemeester I. Pijnenburg en wethouder W. van Ommen. Het is een geschenk van Bimo Bouw, Bouwfonds Ontwikkeling en Triada Woondiensten aan de Heerder gemeenschap ter gelegenheid van de totstandkoming van de nieuwe woonwijk Bovenkamp.

Kleuren
In 2020 was het kunstwerk aan renovatie toe. Het wèrkpaard is in de loop der tijden spéélpaard geworden. Het kreeg steeds meer de veelkleurigheid van paardjes in een draaimolen. Daarvan uitgaande koos Marijke Abels  ervoor de paarden kleuren te geven, die de vier dorpen van de gemeente Heerde symboliseren: lichtgroen voor de weiden van Vorchten, donkergroen voor de bossen bij Wapenveld, lichtblauw voor de IJssel bij Veessen en paars voor de heide van Heerde.
Bij het zien van dit kunstwerk mogen inwoners en toeristen de dynamiek en diversiteit binnen de gemeente Heerde ervaren.