Expositie "Het Mooiste Plekkien"

In de expositie ruimte van Villa Jacoba wandel je als het ware door het boek "Het Mooiste Plekkien" en staan verschillenden pagina's live opgesteld. De expositie in Villa Jacoba is samengesteld door de Heerder Historische Vereniging in samen met PLUS. 

Spaaractie “Het Mooiste Plekkien”

Vanaf 12 december 2022 is er bij de Plus een nieuwe spaaractie. In Heerde is daarvoor het prachtige boek “Het Mooiste Plekkien” verspreidt. Om dit album tot stand te brengen heeft de eigenaar van de Plus supermarkt in Heerde, Dick van den Hoven, de hulp ingeroepen van de Heerder Historische Vereniging: vijf vrijwilligers Jennie van Lohuizen, Teunie Meijer, Herman de Graaf, Dick de Witte en Henk Osinga, hebben de afgelopen maanden veel werk verzet om de foto’s uit te zoeken en de teksten te schrijven. Zoals Dick van den Hoven in het voorwoord van het boek schrijft, zal het boek de mooie omgeving van onze gemeente laten zien: de prachtige dorpen, de mooie Veluwse bossen en het weidse land rond de IJssel. De PLUS zit inmiddels meer dan twintig jaar in Heerde en voelt zich zeer betrokken bij de gemeenschap: sport en cultuur worden vaak door de PLUS gesponsord. Het boek zal in veel kleine stukjes tekst en ruim 200 foto’s de geschiedenis van Heerde, Veessen en Vorchten laten zien.

Flessenhals

Een klein deel van de tekst en foto’s uit het boek gaan over de Flessenhals in Heerde. De bekende Flessenhals begon ongeveer tegenover Villa Jacoba en liep door tot net voorbij de Elburgerweg. Daarna ging de Flessenhals over in de Eperweg. De naam Eperweg is al ruim een eeuw in gebruik. De naam Flessenhals is vooral zo genoemd omdat er een versmalling in de weg zat. Aan de Flessenhals zaten een aantal winkels. Op de plek waar nu de PLUS supermarkt is, bevond zich al lang een kruidenier, Derk de Graaf, met de Vivo supermarkt en veel later de EDAH supermarkt. Andere winkels aan de Flessenhals waren o.a. Hekkert de fietsenwinkel, Van Ark de bakkerij, Rakhorst de smederij, Borg de kapper en Zijlstra de kruidenier.

Openingstijden Villa Jacoba

Dinsdag              10-12 uur  en van 14-16 uur
Donderdag         10-12 uur
Vrijdag                14-16 uur
Zaterdag             14-16 uur

Wandelen

Ontdek de leukste routes, trek je wandelschoen aan en ga erop uit! Korte ommetjes en langere klompenpaden lopen door bossen en langs de oevers van de IJssel. Wandelaars hebben keuze uit een groot aantal routes in Heerde!

 

LEES MEER