Raadhuis Villa Nova

Het raadhuis van Heerde is oorspronkelijk niet als raadhuis gebouwd, maar als villa. Deze villa, genaamd Villa Nova dateert van 1868. Opdrachtgever voor de bouw was N.S. van Meurs, die ruim zestig jaar burgemeester van Heerde was. De laatste persoon uit de familie Van Meurs die er heeft gewoond, mevrouw Theodora Catharina Eva van Meurs, overleed op 20 februari 1926 in het huis. Haar erfgenamen schonken het perceel met villa Nova, de tuin en een “bos vijvertje” aan de gemeente Heerde, op twee voorwaarden.

Ten eerste diende de villa in gebruik te worden genomen voor 1 januari 1929 als gemeentehuis van Heerde en moest het minstens tot 1 januari 1952 deze functie behouden. Ten tweede mocht “de schoonheid van de geschonken natuur niet aangetast worden”. Voor de gemeente Heerde was dit geschenk welkom.

Door de groeiende taak van de gemeentelijke overheid was behoefte ontstaan aan een groter raadhuis. Om de villa te verbouwen tot raadhuis werd de architect W.A. Lensvelt aangesteld. Op 21 december 1928 werd het raadhuis officieel door Burgemeester J.G. Schorer geopend. Tegen de rechter zijgevel van het raadhuis werd in 1948 een tuinmuur geplaatst als onderdeel van het monument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit de gemeente Heerde. Zie hiervoor de volgende beschrijving in dit boekje.

Sinds 2014 vormt het raadhuis het representatieve deel van het gemeentehuis. De raadzaal is nog steeds in gebruik voor raadsvergaderingen. De trouwzaal wordt gebruikt voor huwelijken en ceremonies. Ook de vertrekken van de burgemeester en wethouders bevinden zich in het historische deel van het raadhuis. Villa Nova is een gemeentelijk monument sinds 2014.