Spannende geschiedenis op Vrieze's erfgoed

Wapenveld heeft sinds eind mei 2014 een bezoekerscentrum: Vrieze's Erfgoed aan de Groteweg 54 in Wapenveld. Icoon van het complex is molen de Vlijt. En die heeft al een lange historie: sinds 1600 staat er op deze locatie al een molen.

Dankzij de schenking van molenaar Willem Vrieze van het totale molencomplex, kon een bezoekerscentrum gerealiseerd worden. In de volledige gerenoveerde molenaarswoning wordt het verhaal van de molen en de omgeving vertelt. Een vijftal thema's zijn uitgewerkt en daarover wordt veel informatie gegeven. Dit door middel van de buitenpanelen, de binnenpanelen met beeldschermen en de tafelvitrines met touch screenes in de expositieruimte op de zolderverdieping. Kinderen kunnen er het Monnikenspel spelen op basis van ganzenbord of zich vermaken op het uitgestrekte terrein. Dat telt bijvoorbeeld ook een moestuin, akkers en een amfitheater.

Natuurlijk kan men van de molenaars het verhaal horen over het malen van graan. Dat wordt nog veel gedaan en verwerkt in onder andere de eigen producten pannenkoekenmeel en kruidkoekmix. De kruidkoek wordt geserveerd bij de koffie en natuurlijk worden er pannenkoeken gebakken.

Maar het terrein is ook te verkennen via een wandelroute waarbij de panelen veel informatie geven. De bijenstal en het bijenhotel zijn eveneens boeiende onderdelen. In de Streekwinkel worden de producten van de molen verkocht naast een breed assortiment streekproducten. Verder zijn er in het zomerseizoen vrijwel elke zaterdag activiteiten en evenementen. En vanaf Vrieze's Erfgoed kan zowel wandelend als fietsend de omgeving verkent worden.