Paddenpad

13 GEWELDIG MOOIE KILOMETERS!

Wie de verrassende bijzonderheden wil ontdekken van het landschap rond Wapenveld, moet het Paddenpad gaan lopen. Een wandelroute van 13 kilometer die het beste laat zien van de Veluwe en de IJsselvallei. De kern Wapenveld vormt de verbinding tussen deze twee zeer uiteenlopende landschapstypen.

OVER VELUWE EN DOOR IJSSELVALLEI

Het Paddenpad is: Wandelen door de bossen, op de stuwwal en langs weilanden, over boerenerven en langs weteringen, struinen door de uiterwaarden in het prachtige buitengebied van Wapenveld. Cultuurhistorische bijzonderheden die je onderweg tegenkomt zijn de heidevelden van ‘Klein Zwitserland’, het bezoekerscentrum Vrieze’s Erfgoed, verschillende monumenten en het Kloosterbos.  Aan de rand daarvan Rustpunt Klooster Hulsbergen. De namen Kloosterbos en klooster Hulsbergen verwijzen naar de fraters St. Hieronymus die zich hier in 1407 vestigden.

Heel bijzonder is dat het Kloosterbos op een uitloper van de Veluwe bij hoog water van de IJssel, ‘natte voeten’ krijgt. Het loopt door tot in de uiterwaarden, een voor Nederland unieke situatie. Rust, een landschap met geschiedenis en de combinatie van natuur en cultuur bepalen de sfeer van deze route. Het Paddenpad werd uitgezet in 2007 nadat het gebied achter Schiermonnikoog  tweede werd in de verkiezing ‘Mooiste plek van Nederland’ bij de NCRV. Het fraaie startpaneel staat bij Restaurant 't Mussennest aan de Groteweg 109 in Wapenveld. Vanaf het startpaneel is de route met blauwe bordjes bepijld.

Het Paddenpad is een onderdeel van een netwerk van Klompenpaden in Gelderland, routes zijn te downloaden op klompenpaden.nl, via de Klompenpaden app of te koop bij Toeristen Informatie Punten in de regio.