AFGELAST: Vannacht naar Dag

HELAAS IS DEZE ACTIVITEIT AFGELAST WEGENS DE MAATREGELEN OM HET VERSPREIDEN VAN HET CORONAVIRUS TE BEPERKEN.

van donker naar licht, van oorlog naar 75 jaar vrede

Tussen alle grote evenementen rond 75 Jaar Bevrijding, is er gelukkig ook ruimte voor een pareltje als Vannacht naar Dag. De voorstelling van actrice-zangeres Quirine Melssen, met begeleiding van pianist en cellist, is door haar speciaal gemaakt voor het thema Bevrijding en Vrijheid. De titel van deze bijzonder mooie en 'kleine' voorstelling is niet zomaar gekozen. Vannacht naar Dag begint letterlijk voor dag en dauw, zodat het tijdens de performance langzaam licht kan worden. Het publiek beleeft aan de hand van een aantal door Quirine vertelde verhalen en gezongen liederen hoe oorlog doorwerkt in de generaties erna. Het is een voorstelling over keuzes maken, niet alleen in oorlogssituaties, maar ook in het nu. Waarbij de klassiek geschoolde stem van Quirine Melssen zowel in zang als parlando excelleert.

“Tijdens de performance komt de zon op en wordt het licht. Dit magische moment in de natuur geeft de voorstelling iedere keer een ander decor en maakt het tot een indringende belevenis. Want mensen zijn op dit vroege tijdstip heel open en kwetsbaar. Je transformeert van onbewust naar bewust.”

Quirine: "Ik trek in mijn verhalen, die ik steeds vanuit een ander gezichtspunt vertel, een parallel naar het heden. Waarbij de centrale gedachte is hoe je van donker naar licht komt, van oorlog naar vrede transformeert. Mensen zijn op dit vroege tijdstip heel open en kwetsbaar. Het is hét moment om een diepe, intense en magische beleving te ervaren. Van licht naar donker staat ook voor de transformatie van onbewust naar bewust, van niets doen naar iets doen. Het idee om na afloop met elkaar te ontbijten, is bedoeld om het publiek - dat elkaar niet kent - met elkaar in contact te brengen. Verhalen delen zorgt voor verbinding. En als je daadwerkelijk verbonden bent met iemand, is oorlog in mijn ogen geen optie.

De vroege ochtend - ieder optreden begint daarom op een iets ander tijdstip - staat ook symbool voor het tijdstip waarop de bombardementen op Arnhem stopten. In die vroege ochtend liep mijn moeder, doof van het granaatvuur, vanuit het bos in Oosterbeek naar Ede. Ze heeft daarna 6 weken niet gesproken. Daar gaat mijn lied ‘Het Wachten’ over."

Zie de speellijst op www.vannachtnaardag.nl. De voorstelling in Heerde is VOL

Heerde Remembers

In 2020 staan inwoners, verenigingen en de gemeente stil bij de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereld Oorlog en bij de bevrijding van Heerde, Veessen, Vorchten en Wapenveld. Een overzicht van het programma vindt u in de speciale Heerde Remembers bijlage van Nieuwsblad De Schaapskooi (17 maart 2020).
Alle data zijn onder voorbehoud nu de maatregelen om het Coronavirus in te dammen van kracht zijn. 

Foto: Rob Oostwegel