Theatervoorstelling Als dit alles voorbij is

Een theatervoorstelling over virussen, verdriet en verantwoordelijkheid dat een parallel trekt tussen de MKZ crisis 20 jaar geleden en de corona crisis waar we ons nu in bevinden.

Drie jaar geleden is een groepje in Oene bezig gegaan om te kijken hoe de MKZ die dit jaar 20 jaar geleden uitbrak in de Driehoek, ‘herdacht’ kon worden. Het zou een heel grote theaterproductie worden bij Villa Bakhuis in Veessen. Het stuk dat in voorbereiding was, beschreef wat er zou gebeuren als er weer een calamiteit vergelijkbaar met de MKZ zou gebeuren.

Alsof we het voorspelden, in maart 2020 brak corona uit. Alles ging dicht, op slot en het werd stil. Zoveel mensen dachten terug aan de MKZ periode toen. Het theaterstuk dat we maakten ging in de prullenbak. Begin 2021 durfde het initiatiefgroepje het toch weer aan om een kleine voorstelling te maken ‘Als dit alles voorbij is …’

De voorstelling wordt gespeeld door drie personen, een echtpaar en ‘het geweten’. Ze spelen hoe een boer, moeder, student en zelfstandige in de horeca reageerden op de coronaregels nu. Angsten, eenzaamheid, isolement, het kwam allemaal voorbij. Daarna een feitelijk verslag van gebeurtenissen. Daarbij was het opvallend hoe de MKZ en corona gelijk opgingen in paniek, maatregelen en argwaan. Tenslotte post-corona. Gaan we het nu anders doen, wat gaan we anders doen?

Gerja Meima, als regisseuse en schrijfster, maakte een bijzondere voorstelling. Een goed verhaal, spannende enscenering, heel goed spel en muziek. Soms hard en soms poëtisch, maar nergens té.

Mooi om op deze manier iedereen aan het woord te laten en niet te oordelen. Tijd om na te denken en elkaar in waarde te laten.

De voorstelling wordt gespeeld bij mensen thuis, op de deel, in de schuur, in het tuinhuis, in de bedrijfskantine, op school of in een multifunctioneel dorpsgebouw, voor groepjes van 15-30 mensen.

16 september 2021 in Vorchten
  • MFC De Verbinding, Kerkweg 19A Vorchten
  • Donderdag 16 september 20:00 uur
  • € 7,50 per persoon incl. koffie/thee. Betalen voor aanvang. 
  • Reserveren verplicht: Mail naar MFC Vorchten.
  • Op de locatie houden ze 1,5 meter afstand en houden ze zich aan de geldende corona-maatregelen. Ze vragen je de instructies van de vrijwilligers op te volgen en om op je gegeven zitplaats te blijven zitten.
Theatergroep HouVast
Spelers: Jurrian Bijsterbosch, Henk Osinga, Margaret Van De Wetering
Regie: Gerja Meima
Facebookpagina