Heerder Historisch Museum

Heerder Historisch Museum Villa Jacoba gaat open zodra dit weer kan volgens de geldende corona maatregelen. 

Let op: reserveren is verplicht. Dit kan via de reserveringslijn.

Expositie Dienst-Plicht

De expositie 75 Jaar Bevrijding over de Dienst-Plicht zal voorlopig nog tot 2021 open blijven. De Dienst-Plicht is door Nederlandse militairen verricht in de 2e WO maar ook door de Irene Brigade in 1944, in Nederlands Indië in vanaf 1945, Korea 1950 tot 1954, 1962 in Nieuw Guinea, Libanon van 1979 tot 1985 en in Bosnië van 1992 tot 1996. Alle militairen hadden als enig doel te zorgen voor Vrijheid in Nederland of in de andere streken en vaak in samenwerking met militaire eenheden uit andere landen. Bij de expositie wordt stilgestaan bij het herdenken van de oorlog en de offers die zijn gebracht voor het Vaderland.

De tentoonstelling in het Historisch Museum gaat vooral over Bevrijding en Vrijheid en geeft een beeld over deze periodes door middel van uniformen, diverse materialen en documenten uit de verschillende periodes. Er zijn ook veel foto’s te zien. Naast de grote zaal zijn ook andere ruimtes van de Villa ingericht met veel Bevrijdingsfoto’s uit Heerde en spullen uit de nalatenschap van Nederlands - Indië militair dhr. H van Lohuizen.

Nieuwe normale regels

Samen zullen we ervoor zorgen dat uw museumbezoek veilig en aangenaam is. Dat we vanwege het coronavirus anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden is bij iedereen bekend. Het museum waarborgt dit door het bezoekersaantal te beperken en de bezoekers te spreiden d.m.v. een reservering te maken. Tijdens uw bezoek in het museumgebouw zijn aanpassingen gedaan om uw veiligheid te garanderen. Volg de instructies van medewerkers en lees de informatie op de borden. En het belangrijkste: houd overal anderhalve meter afstand van mensen die niet tot uw gezelschap behoren.

  • De garderobe is niet in gebruik, jas aanhouden.
  • Omdat sommige doorgangen krap zijn, is op enkele plaatsen eenrichtingverkeer en een vaste route ingesteld. De ingang aan de voorkant is voor binnenkomen, de zijingang is voor naar buitengaan.
  • Er zijn voldoende desinfecterende middelen aanwezig. In het hele gebouw wordt vaker schoongemaakt.
  • In het Heerder Historisch Museum mogen maximaal 4 bezoekers tegelijkertijd aanwezig zijn. Volg altijd de aanwijzingen van medewerkers en vrijwilligers van het museum.
  • Houd verder rekening met de volgende regels: Ga niet van huis bij gezondheidsklachten. Bezoekers zijn welkom als zij en hun huisgenoten tenminste 24 uur klachtenvrij zijn.
  • Het is alleen toegestaan om met meer dan één persoon naar het museum te komen indien sprake is van een gezelschap, waarbij een gezelschap bestaat uit mensen die gezamenlijk een huishouden voeren of een sociale eenheid vormen, zoals een gezin, partners of huisgenoten.
  • Volg altijd de hygiënemaatregelen, en bij binnenkomst uw naam noteren in het gastenboek.
  • Advies is om een mondkapje te dragen.
Reserveer uw museumbezoek

De Villa is op zaterdagmiddag geopend van 14.00 uur tot 16.00 uur.  Afspraken voor museumbezoek kunt u maken bij mevr. van Beek  via tel. nr. 0620394323 / 0578-696156.