AFGELAST: Halifax Herdenking

Vrieze's Erfgoed in Wapenveld had u graag deze uitnodiging gezonden voor een herdenking op 3 april van de zeven omgekomen bemanningsleden van de Halifax DT 795 op de grens van het molencomplex en het Apeldoorns Kanaal. Maar gezien de corona perikelen en sluiting scholen tot 6 april, heeft het comité molen de Vlijt besloten deze herdenking niet door te laten gaan. “Tzt willen we wel digitaal aandacht vragen voor deze gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog”, aldus de organisatie.

Halifax

Het vliegtuig stortte neer op 3 april 1943 waarbij alle zeven bemanningsleden om het leven kwamen. De lichamen van drie van hen zijn meteen geborgen en begraven op de begraafplaats in Leusden. Enkele weken later werden ook stoffelijke resten begraven op de begraafplaats in Wapenveld in een graf met het opschrift 'Voor de onbekende Engelsche vlieger'. Pas in 2014 werden bij een omvangrijke berging van de resten van het vliegtuig, de lichamelijke resten gevonden van aantoonbaar vier bemanningsleden. In overleg met de nabestaanden werden deze op 28 juni 2016 tijdens een indrukwekkende plechtigheid met militaire eer begraven in Wapenveld.

Heerde Remembers

In 2020 staan inwoners, verenigingen en de gemeente stil bij de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereld Oorlog en bij de bevrijding van Heerde, Veessen, Vorchten en Wapenveld. Een overzicht van het programma vindt u in de speciale Heerde Remembers bijlage van Nieuwsblad De Schaapskooi (17 maart 2020).
Alle data zijn onder voorbehoud nu de maatregelen om het Coronavirus in te dammen van kracht zijn. 

Foto: Jan Nitrauw