Foto-expositie Achter de IJssel

In de haven van Veessen, bij de toegang naar het Kozakkenveer, was in de zomer van 2021 een bijzondere foto-expositie te zien. 

Vorchtenaar Adrie Hottinga zag de afgelopen jaren veel veranderen in het landschap van Vorchten en Veessen en wilde dit vastleggen. Hij vond hierin een goede samenwerking met fotograaf Kees Muizelaar die mens en landschap heel krachtig kan verstillen in zijn fotografie. Dit heeft geresulteerd in de mooie fotoserie “Achter de IJssel”:

 

Achter de IJssel

Het land is er leeg, maar niet verlaten. De mensen zijn er op zichzelf, maar verstoppen zich niet. Het land achter de IJssel heeft zijn eigen wetten op het gebied van schoonheid en rust.

In de gemeente Heerde liggen, achter de IJsseldijk, de dorpjes Vorchten en Veessen. Vorchten telt 185 inwoners. Midden in het dorp staat de hervormde kerk, nog steeds een verbindende factor in de agrarische gemeenschap. Veessen telt 380 inwoners, met het buitengebied erbij 670. In Veessen staat een basisschool en er zijn drie winkeltjes. In het dorp zelf wonen van oudsher arbeiders die in de steenfabrieken werkten. In de zomer vaart er een pontje over de IJssel. Voor de jeugd die hier opgroeit is er niets, maar tegelijk juist heel veel, want met ruimte, vrijheid en creativiteit kun je je eindeloos vermaken op het platteland; je moet er alleen zelf wat van maken. Hier wonen doeners die de handen uit de mouwen steken.

Fotoserie: Kees Muizelaar | www.keesmuizelaar.com
 

Fotoboek 

In 2022 is het fotoboek van de foto expositie 'Achter de IJssel' uitgekomen. In een oplage van 250 stuks bracht Kees in juni het boek in eigen beheer uit. Je kan het boek hier online bestellen of kopen in het Toeristen Informatie Punt in de Wereldwinkel (Bonenburgerlaan 6, Heerde).

De serie kan je ook online bekijken op de website van Kees Muizelaar. Klik op de tekst om naar de eerste foto te gaan. 

Fietsen

Op de fiets kan je nog meer ontdekken! De IJsselvallei en de Veluwe liggen in Heerde een paar trappen van elkaar verwijderd en met het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk vind je altijd de weg!  

 

LEES MEER