Bloeiende boomgaarden in de IJsselvallei

De stroomruggen langs de Ijssel zijn van oudsher een gebied waar veel fruitteelt aanwezig is. Dat is in Veessen en Vorchten niet anders. En nog zijn er een aantal fruittelers die hun boterham verdienen met appels, peren en pruimen.

In het voorjaar wordt dit gebied dan ook gekleurd door de in volle bloei staande fruitbomen. Oorspronkelijk had iedere bewoner wel een aantal fruitbomen op het erf. De appels werden zo gegeten, gedroogd of tot appelmoes verwerkt. Stoofperen waren belangrijk bij de winterse maaltijd, vooral als traktatie op zondag. Toen ook de stedelingen fruit ontdekten, ging de prijs van fruit omhoog en werd de aanleg van boomgaarden rendabel. Dat gebeurde zo rond 1870. In eerste instantie allemaal met hoogstamboomgaarden.

In het voorjaar een idyllisch gezicht: bloeiende fruitbomen en boterbloemen en grazende koeien in de wei. De moderne teelt kent vooral het laagstamfruit, economisch veel beter te runnen. Als de oogst van de pruimen, appels en peren daar is, zijn langs de wegen in Vorchten en Veessen dan ook de nodige verkooppunten te vinden. De professionele kwekers kennen verkoop aan huis. Een groot aantal hobbyïsten zet tafeltjes aan de weg voor de verkoop van hun overtollige fruit met een geldkistje voor zelfbediening. Voor beide geldt: het fruit dat u koopt en eet komt vers van de boom!

Wandelen

Ontdek de leukste routes, trek je wandelschoen aan en trek erop uit! Korte ommetjes en langere klompenpaden lopen door bossen en langs de oevers van de IJssel. De wandelaars hebben keuze uit een groot aantal routes.

 

LEES MEER